Окупанти вивозять вугілля з ОРДЛО / фото УНІАН

Крадене з окупованих районів Донбасу вугілля постачається не тільки до РФ, а й у Туреччину та інші країни Європи, в тому числі ЄС. Для цього здійснюється підробка документів, що нібито вугілля російське.

Читайте такожЕксперт вказав на підозрілі постачання вугілля з Білорусі – воно може бути російським

Про це в інтерв’ю виданню «Апостроф» розповів міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

Відео дня

«Це не означає, що ці країни навмисно заохочують такі схеми, просто йде підлог документів. Українське вугілля перетинає лінію українсько-російського кордону, що зараз не контролюється українською владою, далі проходять різні маніпуляції, і вже по документах відвантажене українське вугілля має інше походження. Дуже складно встановити, наприклад, в Італії, що вугілля, яке за документами російське, йде з Росії, насправді, українське», – розповів Черниш.

Він зазначив, що Південна Осетія та інші невизнані квазідержавні утворення широко використовуються, щоб "плутати сліди". «Наприклад, компанія розташована в Південній Осетії, де є Південно-осетинський банк, який має кореспондентські рахунки в Російській Федерації. Утворюється така система, коли компанія, яка створена, або фізично існує на окупованих територіях України, відкриває рахунок в банку, створеному квазідержавними утвореннями. А насправді, це просто облікова електронна система, яка з’єднана з електронною системою "прокладки" в Південній Осетії, а ця платформа має доступ до російського банку. Все це забезпечується доступом до фінансової системи РФ. Таким чином і зв’язані фінансова система РФ та окуповані території», – пояснив Черниш.

Він додав, що Росія взагалі намагається зробити коаліцію невизнаних "республік", начебто вони утворюють між собою коло "друзів", які «насправді ніякі не друзі, а просто створюють картинку для пропагандистської машини РФ».