Сьогодні контракт з Коболєвим продовжать ще на рік, але вже на умовах Кабміну / фото УНІАН

Кабінет міністрів України сьогодні продовжить контракт з головою Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрієм Коболєвим на рік, заявив в ході засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Читайте такожНаглядова рада "Нафтогазу" запропонувала Гройсману залишити Коболєва, урізавши йому зарплату у два рази - ЗМІ

"Сьогодні ми приймемо рішення, провівши консультації, про те, щоб продовжити з правлінням компанії на цих умовах (які уряд поставив керівництву "Нафтогазу" - УНІАН) на один рік контракт з щомісячної та щоквартальної звітності про досягнення цих цілей. Більш того, якщо ці цілі не будуть досягнуті, то це буде приводом для розірвання контракту", - сказав Гройсман.

Відео дня

За словами прем'єра, контракт буде продовжений за умови виконання трьох базових позицій.

"Перше - сертифікований оператор ГТС з 1 січня 2020 року, друге – збільшення видобутку газу для досягнення енергонезалежності і третє – відсутність у нового менеджменту захмарних бонусів, винагород, а заробітна плата має бути щонайменше удвічі менше, ніж сьогодні. Наглядова рада погодилася з цими пропозиціями", - сказав прем'єр.

Він додав, що уряд також оголосить конкурс на посаду голови правління "Нафтогазу", який відбудеться 20 березня 2020 року.

Після цього засідання уряду, на якому мали бути розглянуті дані питання, було перервано членами "Радикальної партії України", яка протестує проти продовження контракту з Коболєвим.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Кабінет міністрів оголосив про припинення контрактів з чинним менеджментом НАК "Нафтогаз України" з 22 березня, а також про звернення до спостережної ради компанії щодо перегляду умов з виплати зарплат та премій її керівникам.

28 лютого стало відомо, що наглядову раду "Нафтогазу" вирішив продовжити контракт з головою правління компанії Андрієм Коболєвим на три роки, чинний контракт з яким закінчується наприкінці березня цього року.

13 березня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що наглядова рада "Нафтогазу" запропонувала Кабміну продовжити контракт Коболєва на рік, при цьому урізавши його зарплату вдвічі.

14 березня Гройсман заявив, що Кабінет міністрів обговорить цю пропозицію наглядової ради.

Минулого року наглядова рада "Нафтогазу" прийняла рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 мільйона доларів у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді з транзитним контрактом, за рішенням якого "Газпром" повинен виплатити української компанії 4,6 мільярда доларів. При цьому, з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На початку червня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не підтримує виділення таких високих премій в нинішній час, і звернувся до наглядової ради "Нафтогазу" з пропозицією переглянути рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 мільйона доларів.

Також в липні 2018 року Кабмін заборонив виплату бонусів і винагород в державних компаніях.

Згідно з фінансовим звітом "Нафтогазу України", члени правління компанії заробили у 2017 році 127,7 мільйона гривень, а голова правління Андрій Коболєв отримав 47,1 мільйона гривень.

Сума винагороди членів наглядової ради "Нафтогазу" за 2017 рік становила 25,5 мільйона гривень.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.