Ілюстрація REUTERS

Світові ціни на нафту зростають у п'ятницю вранці на сигналах скорочення пропозиції на ринку через санкції США проти Ірану.

Читайте такожТрамп знову закликав ОПЕК збільшити нафтовидобуток

Про це повідомляє Прайм.

Відео дня

Станом на 7:24 вартість червневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 0,46% - до 67,41 долара за барель, травневих ф'ючерсів на нафту марки WTI - на 0,54%, до 59,62 долара за барель.

Як повідомляє агентство Рейтер з посиланням на галузеві джерела та дані системи відстеження Refinitiv Eikon, японські нафтопереробні заводи призупинили закупівлі іранської нафти напередодні закінчення тимчасового виключення країни з санкцій США.

США минулого року відновили санкції проти Ірану, які стосуються у тому числі нафтового експорту, вийшовши в односторонньому порядку з "ядерної угоди" з Ісламською республікою. Для 8 країн, включаючи Японію, до травня поточного року діють винятки, які дозволяють їм купувати певні обсяги іранської нафти.

Японські компанії поспішають отримати сплачену нафту до цього терміну. Згідно з наявними даними, останній нафтоналивний супертанкер Kisogawa з іранською нафтою прибуде до Японії 9 квітня. "Ми думаємо, що після березня буде складно продовжувати привозити іранську нафту", - заявив агентству представник компанії Fuji Oil.

Як уточнює агентство, за перші три місяці 2019 року Японія закупила 15,3 мільйона барелів нафти. Загалом за шість місяців виключення з-під санкцій Японія транспортувала 86,43 тисячі барелів іранської нафти на добу - на 33% менше обсягів січня-вересня минулого року, до введення санкцій США.