Ілюстрація REUTERS

Господарський суд Дніпропетровської області стягнув з компанії «Дніпрогаз», що входить до групи газових компаній бізнесмена Дмитра Фірташа, 548 млн грн боргу на користь державної компанії «Укртрансгаз» за послуги балансування газу.

Читайте такожДонарахування в платіжках: ще чотири облгази Фірташа оштрафували на 3,4 мільйона

Про це повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

«Сьогодні Господарський суд Дніпропетровської області прийняв важливе рішення на користь «Укртрансгазу» - стягнути з «Дніпрогазу», що входить до групи РГК («Регіональна газова компанія»- УНІАН) Дмитра Фірташа, майже 548 млн грн боргу за послуги балансування», - написав він .

За словами голови «Нафтогазу», це не єдиний позов компанії до боржників за послуги балансування газу, і в подальшому Коболєв очікує ряд позитивних рішень на користь «Укртрансгазу».

«Станом на 1 березня облгази заборгували «Укртрансгазу» за балансування близько 35 млрд грн. Група «Нафтогаз» не збирається закривати на це очі. Ми відстоюємо свої інтереси всіма законними способами», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Коболєв заявляв, що «Нафтогаз України» в 2018 році очікує гірших фінансових результатів порівняно з 2017 роком через великі борги перед компанією, особливо з боку газзбутів і облгазів.

«Нафтогаз» створив три дочірні компанії для поставок газу безпосередньо промисловості, теплокомуненерго і населенню, виключаючи з ланцюжка поставки облгази.

Населенню газ поставлятиме компанія «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» (ГПК), теплокомуненерго - «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Тепло», комерційним клієнтам - «Газопостачальна компанія« Нафтогаз Трейдинг».

Довідка УНІАН. «Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, якими природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС. 100% акцій «Укртрансгазу» перебувають у власності НАК «Нафтогаз України».

Послуги балансування ГТС - це діяльність «Укртрансгазу», метою якої є забезпечення стабільної та прогнозованої роботи системи. В рамках цієї діяльності оператор збирає заявки від видобувних, розподільних компаній і споживачів про обсяги газу, що видобвається, транспортується і споживається. На основі цих даних складається прогноз роботи ГТС (баланс). У разі відхилень фактичних показників від прогнозу (виникнення небалансу) оператор ГТС бере на себе функцію з його усунення, наприклад, в разі необхідності він може підняти газ з підземних сховищ. Після виконання цієї роботи (послуги з балансування системи), «Укртрансгаз» виставляє компанії, з вини якої виник небаланс, рахунок на оплату вартості таких послуг.