Ілюстрація REUTERS

Світові ціни на нафту зростають у понеділок на тлі стурбованості, що ескалація військового конфлікту в Лівії призведе до скорочення постачання сировини з цієї країни.

Читайте такожРадбез ООН закликав лівійського генерала припинити похід на Тріполі

Про це повідомляє Прайм.

Відео дня

"Станом на 8:23 вартість червневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 0,38% - до 70,61 долара за барель. Вартість травневих ф'ючерсів на нафту марки WTI збільшилася на 0,41% - до 63,34 долара за барель", - йдеться в повідомленні.

Командувач Лівійської національної армії (ЛНА) Халіфа Хафтар 4 квітня наказав своїм силам розпочати наступ на Тріполі, де базується міжнародно визнаний уряд. Після повалення і вбивства Муаммара Каддафі 2011 року в Лівії почалася політична криза. Зараз в країні панує двовладдя. На сході засідає обраний народом парламент, а на заході, в столиці Тріполі, править сформований за підтримки ООН і Євросоюзу уряд національної згоди на чолі з Файєзом Сарраджем.

Інвестори побоюються, що ескалація конфлікту негативно позначиться на постачанні нафти з країни.

"Побоювання за перебої з поставками в Лівії сприяють зростанню цін на той момент, коли ризикові настрою покращуються на ослабленні стурбованості за зростання світової економіки", - наводить агентство Bloomberg думку сировинного аналітика Kiwoom Securities в Сеулі Ан Еа-Ха (Ahn Yea-Ha).