Верховний суд дозволив оскаржити передачу державі НПЗ Курченка / фото metalist.ua

Верховний суд України скасував постанову про закриття апеляційного провадження у справі про передачу державі нерухомого майна, яке належало ПАТ "Одеський нафтопереробний завод (НПЗ). Відповідне рішення винесено 4 квітня, повідомляє delo.ua.

Читайте такожПорошенко відповів на скандальні звинувачення у "справі другого збору в іспанії"

Як йдеться в матеріалах суду, Верховний суд задовольнив скаргу кіпрської компанії Empson Limited, яка володіє 99,57% акцій НПЗ. Цю компанію пов'язують з бізнесменом-втікачем Сергієм Курченком.

Відео дня

13 листопада 2015 року суд задовольнив клопотання прокурора про передачу на зберігання речових доказів в одній із кримінальних справ проти Курченка. Завод передали на зберігання і управління держпідприємству "Укртранснафтопродукт".

Адвокат Empson Limited подав апеляцію. 22 серпня 2018 року суд закрив провадження і повернув скаргу, пославшись на закінчення слідства у справі.

На думку суддів ВСУ, подібне рішення порушує Кримінальний процесуальний кодекс. У підсумку скаргу Empson Limited буде призначено до нового розгляду в апеляційному суді.

Нагадаємо, у 2013 році Одеський НПЗ у НК "Лукойл" придбала група "ВЕТЕК" Курченко, який розшукується українськими правоохоронцями. Пізніше повідомлялося про передачу "ВЕТЕК" підприємства в заставу ВАТ "Банк ВТБ" (РФ). Нормальна робота підприємства так і не була відновлена, в даний час воно простоює.

Обидва товариства (99,5766% і 100% відповідно) належать кіпрській Empson Ltd (Кіпр), через яку ГК "ВЕТЕК" придбала Одеський НПЗ у НК "Лукойл".

19 червня 2017 року Суворовський райсуд Одеси ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію цілісних майнових комплексів Одеського НПЗ та "Енергія і газ України", що належать групі "ВЕТЕК" Сергія Курченка.

В кінці липня 2017 року це рішення підтвердив апеляційний суд. Крім цього, 100 тис. тонн нафтопродуктів, які надійшли на територію України без сплати митних платежів організацією на чолі з Курченком, були конфісковані за рішенням суду.

У травні 2018 року Окружний адмінсуд Києва залишив у силі розпорядження Кабінету міністрів від 13 вересня 2017 року №632-р про передачу майнових комплексів ПАТ "Одеський НПЗ" та ТОВ "Енергія і газ України" в управління Фонду державного майна.