Ілюстрація REUTERS

Китай припинив закупівлі нафти в Ірану після набуття чинності санкцій США.

Читайте такожВ Ірані заявили, що знайшли спосіб обходити санкції США

Про це повідомляє Прайм з посиланням на видання Wall Street Journal.

Відео дня

"Після того, як США оголосили про рішення не продовжувати виключення на купівлю нафти з Ірану для певних країн в обхід санкцій, Китай, поряд з іншими країнами, такими як Індія, Туреччина, Південна Корея і Японія, повністю припинив прямі закупівлі іранської нафти", - йдеться у повідомленні.

За словами члена економічної комісії парламенту Ірану Рахіма Зорі, ці п'ять країн, а також Тайвань, Греція та Італія, купували за березень цього року 1,6 мільйона барелів нафти щодня.

"Вони дійсно дотримуються санкції", - зазначив Зорі.

Як зазначає видання, коли в середині травня з нафтотерміналу на острові Harg в Ірані завантажили танкер, що належить Китаю, це було сприйнято як відновлення закупівель сирої нафти Пекіном. Однак танкер згодом позначив Індонезію як пункт призначення, і на даний момент залишається біля берегів Ірану в Оманській затоці, пише газета з посиланням на ресурс з відстеження морських перевезень FleetMon.

За словами джерела у сфері нафтової промисловості Ірану, оскільки наземні резервуари переповнені, судно використовувалося тільки для зберігання нафти.

Підприємці з Тегерана також відзначають, що китайські компанії більше не купують іранську нафту, включаючи міні-НПЗ - невеликі приватні компанії, які, як сподівався Іран, можуть замінити великі державні нафтові компанії, пише газета.

"У Китаю достатньо проблем з США. Вони не хочуть давати їм черговий привід", - приводить газета слова джерела у сфері нафтової промисловості Ірану, який побажав залишитися неназваним.

При цьому Іран ще не втратив надію на відновлення продажів в Китай. Приватний іранський трейдер, який в останній раз постачав іранську нафту в Китай два місяці тому, сказав, що веде переговори про продаж до 2 мільйонів барелів китайському міні-нафтопереробного заводу, але підкреслив, що ще не отримав схвалення урядів Китаю та Ірану.