Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" в липні знизить ціну на газ для населення на 10,4%.

Читайте такожЗанадто дорогий газ: Гройсман назвавши Нафтогаз "ненаситним монополістом"

Про це під час наради з президентом України Володимиром Зеленським заявив керівник інтегрованого газового бізнесу "Нафтогазу" Андрій Фаворов, який підписав відповідне розпорядження про зниження вартості блакитного палива, повідомляє прес-служба голови держави.

"У липні ми знизимо ціну для населення на 10,4%", - цитує Фаворова прес-служба президента.

Фаворов також зазначив, що зниження ціни не суперечить умовам співпраці з Міжнародним валютним фондом, оскільки є реакцією на ситуацію на газовому ринку.

За його словами, зараз на європейському газовому ринку збільшився обсяг газу шляхом пропозиції російського та американського скрапленого палива, що сприяє зниженню оптових цін.

Відповідно, Україна збільшила закупівлю цього енергоресурсу, який закачує в підземні сховища – на сьогодні там вже є 14,2 мільярда кубометрів, а до початку опалювального сезону планується вийти на показник 19-20 мільярдів кубометрів.

Заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук підкреслив, що вплинути на вартість газу може збільшення видобутку вітчизняного газу. На його переконання, потенціал для цього є, насамперед, в стимулюванні використання вже отриманих ліцензій на видобуток корисних копалин.

"Це напрям має бути пріоритетним. Також потрібно докладати максимум зусиль для залучення в цю сферу стратегічних інвесторів. Для цього ми створимо прозорі, належно підготовлені аукціони, щоб в інвестора було достатньо часу для надання якісної пропозиції", - цитує Гончарука прес-служба президента.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня Кабінет міністрів України прийняв постанову №293, яким дозволив Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" встановлювати ціну на газ для населення нижче граничної ціни в 8,55 гривні за кубічний метр.