Ілюстрація REUTERS

Російський газовий монополіст - компанія «Газпром» через зупинку на ремонт двох ниток обхідного газопроводу «Північний потік» різко збільшила обсяги транзиту газу до ЄС через українську газотранспортну систему (ГТС) - на 25%, повідомила прес-служба «Укртрансгазу».

Читайте такожРосійський газопровід «Північний потік» зупинили на ремонт

«Станом на ранок 17.07.2019 заявка на транзит в міждержавній точці ГВС (газовимірювальна станція — УНІАН) «Ужгород» становить 300,2 млн куб м на добу, таким чином, словацький напрямок завантажиться на 99%. При цьому існуючі вільні потужності ГТС України дозволяють додатково перекачувати до країн Європи обсяги газу, еквівалентні максимуму «Північного потоку-2» і умовного «Північного потоку-3» разом узятим», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що перевагою української ГТС є її гнучкість і розгалуженість, які дозволяють проводити ремонтні та регламентні роботи без зупинки транзиту.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році транзит природного газу через українську газотранспортну систему скоротився на 7,1% порівняно з 2017 роком - до 86,774 млрд куб. м.

У 2017 році Україна транспортувала до Європейського Союзу рекордні за кілька останніх років обсяги газу - 93 млрд кубометрів.

Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

За попередніми оцінками, Україна в результаті припинення транзиту природного газу через свою територію може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.