Ілюстрація / REUTERS

Міністерство фінансів України затвердило перетворення держпідприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» на приватне акціонерне товариство (ПРАТ) зі статутним капіталом 37 млрд грн, що є обов'язковою умовою сертифікації компанії в якості незалежного оператора системи передачі електроенергії.

Про це повідомляється на сайті Мінфіну з посиланням на наказ, підписаний міністром фінансів Оксаною Маркаровою.

«Міністерство фінансів затвердило створення приватного акціонерного товариства «НЕК «Укренерго». Відповідний наказ підписала міністр фінансів України Оксана Маркарова. Випуск акцій ПРАТ буде здійснено в передбачені законодавством терміни, а їх власником стане держава в особі Мінфіну», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЯк новий ринок електроенергії підкосив промисловість

За інформацією відомства, статутний капітал компанії складе 37,1 млрд грн. При цьому голову правління компанії повиненна обрати наглядова рада ПРАТ під час свого першого засідання.

«За шість місяців управління «Укренерго» команді Мінфіну вдалося досягти найбільшого прогресу в процесі реорганізації компанії, який почався ще в 2017 році. Починаючи з лютого, ми активно працювали задля досягнення кінцевої мети - перетворення державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» в приватне акціонерне товариство», - цитує прес-служба Маркарову.

За інформацією Мінфіну, перетворення «Укренерго» в ПРАТ відбувалося за планом, що, зокрема, передбачало створення інвентаризаційної комісії, проведення інвентаризації активів і зобов'язань компанії, складання акта оцінки майна, затвердження Мінфіном статуту та складу наглядової ради реорганізованого акціонерного товариства.

Як зазначила прес-служба, посилаючись на заступника міністра фінансів та голови комісії з реорганізації Василя Шкуракова, корпоратизація «Укренерго» важлива як для України, так і для міжнародних партнерів нашої країни.

Повідомляється, що результатом створення ПРАТ стане ефективне запровадження законодавства про ринок електроенергії, а також відділення контролю за виробництвом електроенергії і її передачею, яке є однією з умов одержання кредитних коштів у рамках Меморандуму про взаєморозуміння з ЄС.

Як повідомляв УНІАН, у березні Міністерство фінансів України затвердило план реорганізації держпідприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго».

6 лютого державна компанія «Укренерго» перейшла під управління Міністерства фінансів України.

У жовтні 2018 року Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про важливість корпоратизації та реформи корпоративного управління НАК "Укренерго" відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії", Третім енергетичним пакетом та існуючих вимог за договорами про фінансування з боку ЄБРР.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія «Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни.