Уряд зобов'язав "Нафтогаз" здешевити газ для українців / фото УНІАН

Кабінет міністрів України зобов'язав Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" в серпні знизити ціну газу для населення на 265 гривень за тисячу кубометрів.

Читайте такожУкраїна збільшила запаси газу до 16 мільярдів кубів

Про це повідомляється на урядовому сайті.

Відео дня

"НАК "Нафтогаз України", згідно з дорученням прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, зобов'язаний у серпні знизити ціну газу для населення ще на 265 гривень за тисячу кубічних метрів", - сказано в повідомленні.

В уряді нагадали, що згідно з постановою Кабінету міністрів України від 3 червня "Нафтогаз" зобов'язаний продавати для населення газ за ціною, яка є найнижчою на одному з чотирьох майданчиків.

Зокрема, це майданчик Мінекономрозвитку, де середня митна вартість імпортованого газу в липні становила 4812 гривень за тисячу кубічних метрів без ПДВ, Української енергетичної біржі, де газ на серпень в липні продавався за ціною 4654 гривень за тисячу кубічних метрів без ПДВ. Майданчик "Нафтогазу", де газ для промисловості за передоплатою, встановленою на серпень, - 4640 гривень за тисячу кубічних метрів без ПДВ. Або ж за ціною ПСЗ (Положення про покладення спеціальних зобов'язань), відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 19 жовтня 2018 року № 867, яка на липень розрахована як 7185 гривень за тисячу кубічних метрів без ПДВ.

"Найнижчою виявилася ціна НАК "Нафтогаз". Тому ціна газу в серпні для населення, без ПДВ, тарифів на транспортування і постачання, становитиме 4640 гривень за тисячу кубічних метрів, що менше на 265 гривень, ніж ціна в липні 4905 гривень", - зазначили в уряді.

Як повідомляв УНІАН, у липні прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що кінцева ціна на газ для населення в серпні знизиться мінімум на 5,5% у порівнянні з липневою й становитиме не більше ніж 4640 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ).

3 квітня Кабінет міністрів України прийняв постанову №293, яким дозволив Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" встановлювати ціну на газ для населення нижче граничної ціни в 8,55 гривні за кубічний метр.