"Укрнафта" збільшила видобуток нафти й газу / фото УНІАН

Найбільша нафтовидобувна компанія "Укрнафта" в липні 2019 року збільшила видобуток нафти з конденсатом в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 0,5% - до 125,9 тисячі тонн, повідомляє прес-служба компанії.

Читайте такожЗростання попиту на нафту сповільнилося до 11-річного мінімуму - МЕА

"За оперативними даними, в липні 2019 року "Укрнафта" видобула 125,9 тисячі тонн нафти й конденсату і 97,1 мільйона кубометрів газу, що відповідно на 0,5% і 7,5% більше у порівнянні з липнем 2018 року та на 1,9% і 2,6% більше видобутку червня 2019 року", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Середньодобові показники видобутку вуглеводнів в липні склали 4,06 тисячі тонн/добу нафти й конденсату і 3,13 мільйона кубометрів/добу газу, дещо зменшившись у порівнянні з попереднім місяцем.

Уповільнення динаміки видобутку пояснюється, насамперед, обмеженнями грошового потоку через невирішену проблему податкового боргу. Ще однією причиною стала часткова зупинка видобутку в НГВУ "Надвірнанафтогаз" з 20-дневого перекриття дороги місцевими жителями.

Зазначається, що на тлі відсутності рішення уряду щодо запропонованого варіанту погашення простроченого податкового боргу витрати "Укрнафти" на обслуговування податкового боргу майже у 2,5 раза перевищують обсяг капітальних інвестицій.

В 1-му півріччі 2019 року "Укрнафта" направила на забезпечення під можливі штрафи й пені за несплачені рентні платежі й податки минулих періодів 1,8 мільярда гривень, тоді як капітальні вкладення становлять 749 мільйонів гривень.

Повідомляється, що "Укрнафта" неодноразово наголошувала, що перейти від стабілізації видобутку до її зростання компанія зможе лише шляхом збільшення інвестицій у модернізацію інфраструктури, інтенсифікації видобутку, буріння нових свердловин і забурювання бічних стовбурів свердловин в районах пошуково-розвідувальних робіт і отримання нових спецдозволів на видобуток вуглеводнів.

Як повідомляв УНІАН, "Укрнафта" у 2018 році збільшила чистий прибуток в 63 рази у порівнянні з 2017 роком – до 6,438 мільярда гривень.

Довідка УНІАН. "Укрнафта" – найбільша публічна нафтогазова компанія України. На її частку припадає близько 70% видобутку нафти й конденсату, а також 11% видобутку газу в Україні. "Укрнафта" є одним з найбільших гравців на роздрібному ринку нафтопродуктів України: компанії належать понад 560 АЗС по всій території країни.