REUTERS

У Європейській комісії кажуть, що наступний раунд тристоронніх переговорів України, Росії та ЄС зі спірних газових питань, який мав відбутися у Берліні 14 квітня, перенесено.

Як передає власний кореспондент агентства УНІАН, замість цього сторони зустрінуться на технічному рівні наступного тижня у Брюсселі, повідомила в п'ятницю прес-служба ЄК.

Крім того, віце-президент Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович привітав прогрес, досягнутий Росією і Україною станом на сьогодні, особливо щодо продовження «зимового пакета» в частині знижки і незастосування принципу "бери або плати" до кінця червня. "Я упевнений, що експерти підготують основу для наступної зустрічі на політичному рівні, яка відбудеться у квітні", - сказав він. 

Відео дня

В ЄК зазначили, що у зв'язку з тим, що не всі технічні питання на експертному рівні знайшли своє розв’язання, тристоронні переговори на експертному рівні продовжаться наступного тижня у Брюсселі з метою підготовки наступної тристоронньої зустрічі на політичному рівні.

Читайте такожУкраїна готова залучити третю сторону до вирішення питання про постачання газу на Донбас

Як повідомляв УНІАН, голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що наступний раунд переговорів за участі України, Росії та ЄС, який відбудеться у Берліні, перенесено з вівторка, 14 квітня, на понеділок, 13 квітня.

На чергових тристоронніх переговорах у Берліні Україна хоче домовитися з «Газпромом» про продовження «зимового пакета» до весни 2016 року.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» і російський «Газпром» підписали додаткову угоду до контракту на поставки газу, згідно з якою дію «зимового пакета» продовжено до кінця червня 2015 року. 

Очільник «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що «Газпром» не вимагатиме сплати штрафів за правилом «бери або плати» за поставки газу в II кварталі 2015 року, хоча раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак стверджував, що Росія має намір поставляти з 1 квітня газ Україні за принципом «бери або плати», який закладений у контракті 2009 року.

1 квітня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову від 31 березня №295 про надання Україні знижки на газ у другому кварталі цього року в розмірі експортного мита, але не більш як 100 доларів за тисячу кубометрів.