Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України, (НКРЕКП) схвалила проект постанови про збільшення тарифів на транспортування нафти оператора нафтотранспортної системи України, державної компанії "Укртранснафта" в три етапи до жовтня 2021 року.

Читайте також"Нафтогаз" знизив ціну газу для населення, але попередив про зростання тарифів у холоди

Відповідне рішення прийнято на сьогоднішньому засіданні регулятора.

Відео дня

Зазначається, що перегляд тарифів обумовлено декількома факторами, які впливають на собівартість надання послуг з транспортування нафти магістральними трубопроводами для споживачів України.

Зокрема, це зміна порядку формування тарифів на транспортування нафти та нафтопродуктів магістральними трубопроводами, що передбачає введення механізму поетапного перегляду таких тарифів для споживачів України.

Крім того, це необхідність забезпечення беззбиткового транспортування нафти на нафтопереробні заводи України, плановане зростання обсягів транспортування нафти в напрямку Кременчуцького НПЗ, а також зменшення кількості маршрутів транспортування нафти з 18 до 6.

Підвищення тарифів планується проводити в три етапи: з 1 жовтня 2019 року, з 1 жовтня 2020 року і з 1 жовтня 2021 року. При цьому середнє зростання тарифів у кожному етапі становить 15-17%.

Документ ще має пройти громадське обговорення.

Як зазначила голова НКРЕКП Оксани Кривенко, зростання тарифів на транспортування нафти позначиться на маржі постачальників і переробників нафти, але не вплине на вартість нафтопродуктів для кінцевого споживача у зв'язку з формуванням внутрішніх цін на паливо на підставі імпортного паритету.

Довідка УНІАН. Компанія "Укртранснафта" є оператором нафтотранспортної системи України, яка включає 18 нафтопроводів загальною довжиною 4569 км, 51 нафтоперекачувальну станцію (НПС), 11 резервуарних парків загальною ємністю 1010 тис. кубометрів. Роботу НПС забезпечують 176 насосних агрегатів загальною потужністю електродвигунів 356,9 тисячі кВт.