Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), внесла зміни до порядку формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а за спожитим за минулий рік.

Читайте такожОблгази Фірташа знову перевірять через донарахування у платіжках

Відповідне рішення було прийнято на засіданні сьогодні.

Відео дня

Таким чином, базою для встановлення тарифу та нарахування плати за розподіл будуть не прогнозні обсяги розподілу (при встановленні тарифу) або фактичні обсяги споживання (при нарахуванні плати за розподіл), а обсяги за попередній рік.

Як пояснила голова регулятора Оксана Кривенко, прийняття нової методики дає протягом року рівномірне навантаження з оплати послуг споживачеві, а також прогнозування тарифної виручки облгазів.

"Основна мета проекту – впорядкувати питання визначення потужностей для замовлення послуг і визначення тарифів. На сьогодні у нас діє технічна потужність, яка визначається на підставі розміру лічильника, а саме його максимальних показників", - сказала вона.

За словами Кривенко, непобутовий споживач має можливість один раз в рік уточнити річну замовлену потужність. Підходи для формування методики розрахунку використовувалися такі ж, як і для тарифів на транспортування газу.

"Ця потужність буде визначатися на основі минулорічних обсягів. Тобто споживач має дві можливості: прийти замовити потужність або за замовчуванням застосовується потужність, рівна однієї дванадцятої від обсягу споживання минулого року", - зазначила Кривенко.

Присутня на засіданні начальник Департаменту регулювання відносин у нафтогазовій сфері Тетяна Рябуха уточнила, що для населення замовлена потужність – це лише факт споживання минулого року, а для непобутових споживачів – два варіанти: факт споживання минулого року або замовлення потужності з можливістю її скорегувати один раз на рік, але за перевищення – сплачується штраф.

Як повідомляв УНІАН, раніше заступник керівника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк зазначав, що запропонована регулятором методика розрахунку тарифу на розподіл газу де-факто не оновилася. Тобто це буде та сама методика, заснована на обсягах розподілу газу, але зі зміненою базою нарахування - поточні обсяги споживання замінені на обсяги, спожиті у попередньому році.

У 2017 році НКРЕКП не змогла на засіданні ухвалити проект нової методики розрахунку тарифу (абонплати) за послуги облгазів.