Ілюстрація REUTERS

Державне підприємство "Центренерго" з листопада має намір продавати 90% своєї електроенергії на "ринку на добу вперед", щоб покрити штучно створений дефіцит ресурсу у цьому найліквіднішому сегменті, повідомляє компанія.

Читайте такожЗеленський запитає Гончарука про незалежність нового керівніцтва "Центренерго"

"Ринкова частка "Центренерго" серед компаній теплової генерації становить менш як 20%. Однак у зв'язку з необхідністю покриття дефіциту на ринку на добу вперед" компанія прийняла рішення, що, починаючи з листопада 90% своєї електроенергії буде продавати на ринку на добу вперед", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У компанії зазначили, що, таким чином, за двосторонніми контрактами компанією буде продаватися не більше 10% електроенергії. Таке рішення спровокувала інформація про те, що в цьому сегменті ринку штучно створюється дефіцит, що призводить до цінової нестабільності.

"У вересні на "ринку на добу вперед" виникав дефіцит майже в усі години доби, а в деякі години споживачі могли купити лише 30-40% електроенергії від своїх потреб, що призводило до нестабільності та цінового зростання", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що "Центренерго" також має намір у жовтні збільшити вироблення електрики до 1400 млн кВт-год, що на 71% більше, ніж у липні, і на 30% більше, ніж у вересні.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.

Ринок "на добу вперед" - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття – наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці операції проводяться за день до періоду покриття.

Довідка УНІАН. "Центренерго" є одним з провідних виробників електроенергії в Україні. Держава володіє 78,289% акцій компанії. До складу компанії входять три теплові електростанції - Вуглегірська, Зміївська та Трипільська, їх сумарна встановлена проектна потужність становить 7665 МВт - 14% генеруючої потужності України. "Центренерго" постачає електроенергію в Київську, Харківську і Донецьку області.