Ілюстрація REUTERS

Національний банк України закладає у свої прогнози на наступний рік транзит російського газу через територію України в обсязі 50 млрд кубометрів, виходячи з контрактних зобов'язань «Газпрому», обсягу сховищ і дати введення в експлуатацію обхідних газопроводів.

Читайте такожУ Росії заявили про «просування вперед» на газових переговорах з Україною та ЄС

Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб у ході брифінгу.

Відео дня

«Справіді може бути сценарій, що протягом якогось проміжку часу в наступному році не буде транзиту через територію України. Коли ми ставимо транзит на 50 млрд кубів у наступному році, ми відштовхуємося від контрактних зобов'язань «Газпрому», обсягу сховищ і того, коли нові газопроводи будуть введені в дію», - сказав Сологуб.

За його словами, «Газпрому» для виконання своїх зобов'язань доведеться «прокачати» через Україну 50 млрд кубів газу, як мінімум.

При цьому Сологуб наголосив, що за результатами обговорення цього питання з «Нафтогазом» та «Укртрансгазом» не очікує проблем для внутрішніх споживачів в разі відсутності транзиту.

«Дистрибуція газу територією України внутрішнім споживачам буде забезпечена», - додав він.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Наступний етап тристоронніх переговорів Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту відбудеться 28 жовтня. Річна виручка України від транзиту становить близько 3 млрд дол.

Станом на 19 жовтня запаси природного газу в українських підземних сховищах після завершення опалювального сезону (5 квітня 2019 року) збільшилися в 2,4 разу - до 21,3 млрд куб. м., що на 5 млрд куб. м вище за тогорічний показник і є рекордом за останні 10 років.

Для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового сезону 2019/2020 років Україні необхідно було нагромадити в ПСГ не менш як 20 млрд куб. м газу.