Ілюстрація REUTERS

Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко вважає, що запропонована Росією ціна російського газу для України на 20-25% нижче не є знижкою, оскільки «Газпром» при прямих поставках не платить за його транспортування.

Читайте такожКоболєв розповів про план на випадок зупинки транзиту газу з Росії

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, коментуючи заяву президента Росії Володимира Путіна про готовність РФ зробити Україні знижку на прямі поставки газу «Газпромом».

Відео дня

«Газ з Росії і так має бути на 20-25 відсотків дешевший, ніж газ з Європи, оскільки «Газпром» при прямих поставках не платить за його транспортування до Європи», - написав він.

При цьому Вітренко зазначив: «20-25 відсотків - це не знижка, це нормальна ціна, причому наслідком якої може бути зниження доходів України від транзиту».

За його словами, оскільки газ в Європу йде через нашу країну, то при прямих поставках в Україну російський монополіст менше подає газу для транзиту в Європу, відповідно, менше платить за транзит газу Україні.

При цьому топ-менеджер НАК наголосив, що знижка в 20-25%, з огляду на майбутні обсяги імпорту газу, не зможе реалістично компенсувати відмову від 3 млрд доларів, які повинен сплатити «Газпром» за рішенням Стокгольмського арбітражу.

«Зауважу, що у нас є можливість мати таку «нормальну» ціну, якщо, наприклад, європейський антимонопольний орган зробить так, щоб «Газпром» не зловживав своїм домінуючим становищем на європейському ринку. Наприклад, якщо буде розблокована можливість для інших компаній отримувати газ на кордоні Росії», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні на прес-конференції в Бразилії президент Росії Володимир Путін допустив припинення транзиту газу через Україну з 1 січня 2020 року. Також він заявив про готовність знизити ціну на газ для України на 20-25%.

Раніше в «Нафтогазі» заявляли, що імпортний газ для України може бути на 20% дешевшим за умови, що російський «Газпром» не зловживатиме своїм монопольним становищем на європейському ринку.

На початку травня «Нафтогаз України» подав скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії «Газпрому».

Наприкінці лютого 2018 року «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд доларів. З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд доларів на користь «Нафтогазу» (зараз це 3 млрд дол., з огляду на відсотки за час несплати).