Олексій Оржель / REUTERS

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель назвав неприйнятною пропозицію російського «Газпрому» щодо транзиту газу через Україну з січня 2020 року, оскільки в РФ пропонують цілковиту відмову від виграних арбітражів і річний контракт.

Читайте такожУкраїна цієї зими без транзиту не замерзне – міністр енергетики

«Пропозиція від Росії є неприйнятною - відмовитися від арбітражів і підписати договір користування української ГТС лише на один рік», - сказав він в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

При цьому Оржель висловив сподівання, що домовитися з Росією про транзит після 2020 року все ж таки вдасться.

«Я сподіваюся, що все-таки ми знайдемо можливість конструктивного діалогу з російською стороною. Раніше мені здавалося, що ми перебуваємо на більш конструктивному елементі», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, учора, 18 листопада, Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» отримала офіційну пропозицію від російського «Газпрому» про продовження транзитного контракту з січня 2020 року, терміном на один рік.

У пропозиції «Газпрому» зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів; скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на «Газпром» штрафу за нібито «порушення економічної конкуренції»; відкликання клопотання «Нафтогазу України» про ініціювання Європейською комісією розслідування проти «Газпрому».

Наприкінці лютого 2018 року «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна сплатити українській стороні 4,6 млрд доларів. З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд доларів на користь «Нафтогазу» (зараз це 3 млрд дол., враховуючи відсотки за час несплати).

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.