false

Представники профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України (Атомпрофспілки) проводять акцію протесту біля будівлі Кабінету міністрів України, вимагаючи відставки міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Олексія Оржеля.

Як передає кореспондент УНІАН, станом на 11 ранку близько 1000 мітингувальників знаходяться під адмінбудівлею уряду.

За словами керівників профспілки, в рамках безстрокової акції протесту в містах-супутниках АЕС розгорнуті наметові містечка, де протестувальники будуть перебувати цілодобово.

Відео дня

Крім відставки міністра Олексія Оржеля, мітингувальники вимагають створення окремого органу державного управління підприємствами атомного енергетично-промислового комплексу України, очолюваного професіоналами-енергетиками.

Як зазначив у коментарі УНІАН заступник голови Атомпрофспілки Олексій Лич, серед вимог також повернення на посаду голови «Енергоатому» Юрія Недашковського.

«Новий міністр домовляється з Росією про постачання електроенергії обмежуючи вироблення українських АЕС з найнижчим у світі тарифом 56,7 коп за кВт-годину», – зазначив Олексій Лич.

За словами Олексія Лича, міністру заважає прозахідна позиція Недашковського, який виступав проти імпорту російської електроенергії в Україну.

«І цей міністр навіть не приховує, що готовий і хоче розгорнути вектор розвитку стратегічної для країни галузі назад в Росію – готовий дружити і домовлятися з Росією. Саме для цього йому треба було звільнити Недашковського, який ніколи не дозволив би цього зробити знову! Саме тому, всі професіонали, кому за ці чотири дні запропонували очолити Енергоатом – відмовилися. Відмовилися оскільки не хочуть повернення в Росію, відмовилися повністю підтримавши Юрія Недаковского в проросійській позиції розвитку атомної галузі України. Підтримали незалежність України!», – додав Олексій Лич

Як повідомляв УНІАН, 27 листопада 2019 року Кабмін звільнив президента ДП НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського. За словами прем'єра Олексія Гончарука, звільнення було ініціативою голови Мінеконерго О. Оржеля.

Міністерство пояснило звільнення Недашковського «неефективним менеджментом».

28 листопада представники Атомпрофспілки вже пікетували Мінеконерго, протестуючи проти звільнення голови «Енергоатому» і повернення до монополії поставок ядерного палива з РФ, а також вимагаючи втручання в процес президента України Володимира Зеленського.