В "Нафтогазі" прокоментували ціни на газ / фото УНІАН

Ціна на газ для населення з нового року могла б знизитись, якби зріс власний видобуток, а також підвищено рівень енергоефективності.

Про це у Facebook написав виконавчий директор Національної акціонерної компанії «Нафтогаз Україна» Юрій Вітренко.

Читайте такожУкраїна продовжить переговори з "Газпромом" щодо транзиту газу - Вітренко

Відео дня

«Якби був збільшений власний видобуток і підвищений рівень енергоефективності, то ціна на газ би не зросла, а впала», - написав Вітренко.

Він зазначив, що Україна у 2020 році могла б експортувати газ, а не імпортувати, і тому б ринкова ціна була б значно нижчою.

«І питання ціни на газ вже не могло би використовуватися для політичних спекуляцій. От так ми розплачуємося за некомпетентність і корупцію» - написав він.

Як повідомляв УНІАН, у січні-квітні 2020 року гарантована оптова ціна «Нафтогазу» зафіксована на рівні 5500 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів), що дозволить захистити побутових споживачів від різкого подорожчання газу, яке може статися у першому кварталі 2020 року.

Ціна на перший квартал 2020 року на 12% нижче, ніж регульована ціна, за якою «Нафтогаз» продавав газ захищеним споживачам у січні-квітні 2019 року (6236 грн за тис. куб. м), але на 28% більше ніж у грудні 2019 року (4 277 грн за тис. куб. м).