Ілюстрація / REUTERS

Газопровід "Північний потік - 2" буде запущений до кінця 2020 року.

Він може бути добудований судном "Академік Черський", заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак в п'ятницю, 27 грудня. Про це пише DW.

Однак "знадобиться деякий час" на додаткову підготовку судна, підкреслив він. За даними сайту Marine Traffic, "Академік Черський" в даний момент знаходиться в порту Находки в Приморському краї. Йому знадобиться не менше місяця, щоб прибути до місця укладання труб.

Відео дня

Кількома днями раніше глава Об'єднаної суднобудівної корпорації (ОСК) Олексій Рахманов заявив, що у Росії немає судів-трубоукладачів, за допомогою яких можна було б завершити будівництво газопроводу. На думку глави ОСК, Росія зможе побудувати власний трубоукладач, однак на це буде потрібно до 6 років.

Читайте такожСША озвучили дедлайн для компаній, які будують "Північний потік-2"

Необхідність знайти судно, здатне завершити укладання труб, виникла у світлі прийняття санкцій США стосовно фірм, які беруть участь у будівництві "Північного потоку - 2" і "Турецького потоку". Штрафні заходи адресу іноземних компаній, що надають судна для їх будівництва, закладені в оборонному бюджеті Сполучених Штатів на 2020 рік. Вони передбачають заборону на в'їзд в США для представників цих компаній, а також заморожування активів на території країни. Санкції набули чинності 20 грудня, а через кілька годин швейцарська компанія Allseas призупинила участь в укладанні труб "Північного потоку - 2".