День простою подібних шахт коштує державі 1 млн грн / фото УНІАН

28 та 29 січня в місті Вугледар на Донеччині за борги за електроенергію знеструмлено ДП ШУ «Південнодонбаське № 1» та ДП ШУ «Шахта ім. М.С. Сургая». Наразі там повністю припинено видобуток вугілля. День простою подібних шахт коштує державі 1 млн грн.

Про це на своїй сторінці Facebook повідомив голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Окрім того, 13 лютого на шахті «Південнодонбаське № 1» можуть припинити постачання електроенергії на обладнання водовідводу. Це приведе до затоплення та негативних екологічних наслідків.

Відео дня

«Через борги за електроенергію постачальник «ЕК «Укренерговугілля» надіслав заявку на відключення «Південнодонбаське № 1». Згідно з нею вже з 13 лютого на шахту чекає повне знеструмлення та зупинка роботи обладнання водовідводу. Це означає затоплення і повне знищення! Наслідки для екології, як я вже неодноразово писав, будуть катастрофічними!» - зазначає Волинець.

ДП ШУ «Шахта ім. М.С. Сургая» - друга в зоні ризику повного відключення. Причини аналогічні: заборгованість та систематичні порушення графіку реструктуризації боргу.

«Критичними для обох шахт є борги і перед постачальниками електроенергії, і перед оператором системи розподілу. Держава повинна негайно виділити власним шахтам, гірникам, ними ж зароблені кошти!» - підкреслює Волинець.

Зі слів Михайла Волинця, за 2019 рік постачальник відправив оператору системи розподілу електроенергії 5 заявок на відключення ДП «ШУ «Південнодонбаське № 1». Причина – системна заборгованість, а також порушенням виплат за графіком реструктуризації боргів перед оператором системи розподілу. Вперше електропостачання шахти обмежили 20 грудня. Тоді ситуацію вдалося тимчасово врегулювати.

Михайло Волинець від імені НПГУ закликав Міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля звернути увагу на проблему: «Незалежна профспілка гірників вимагає негайно втрутитися в ситуацію та не допустити знищення підприємства та екоциду у Вугледарі!».

Нагадаємо, аналогічна проблема склалася на Львівщині 22-23 грудня. Було повністю знеструмлено шість шахт за багаторічні борги за електроенергії перед постачальником. На всіх шістьох шахтах почалось підтоплення. Робітників довелося евакуювати. Повне затоплення шахт вдалося зупинити завдяки втручанню Міненерго.