Ілюстрація REUTERS

Оператор нафтотранспортної системи України державна компанія «Укртранснафта» почала прийом на Морському нафтовому терміналі «Південний» першого танкера з нафтою для її подальшого транспортування нафтопроводом «Одеса-Броди» і однієї з двох ниток нафтопроводу «Дружба» в напрямку НПЗ Білорусі, йдеться в повідомленні компанії. Партія складається з 90 тисяч тонн легкої нафти сорту Azeri Light.

Читайте такожРосія заплатити Білорусі $61 мільйон компенсації за постачання "брудної нафти"

Повідомляється, що надання послуг з транспортування нафти в Республіку Білорусь здійснюється в рамках угоди між «Укртранснафтою» і BNK (UK) Limited (Великобританія), яка є дочірньою компанією «Білоруської нафтової компанії».

Відео дня

Договір діє до кінця 2020 року і передбачає співпрацю сторін з транспортування нафти з використанням нафтопроводу «Одеса-Броди» і однієї гілки магістрального нафтопроводу «Дружба» до Мозирського НПЗ.

Зазначається, що забезпечення транзиту нафти до Мозирського НПЗ дозволить підвищити рівень завантаження нафтотранспортної системи України.

Також повідомляється, що при цьому «Укртранснафта» забезпечує надійний і безперебійний транзит російської нафти сорту Urals у напрямку Чехії, Словаччини та Угорщини відповідно до чинних контрактних зобов'язань.

Довідка УНІАН. Компанія «Укртранснафта» є оператором нафтотранспортної системи України, яка включає 18 нафтопроводів загальною довжиною 4569 км, 51 нафтоперекачувальну станцію (НПС), 11 резервуарних парків загальною ємністю 1010 тис. кубометрів. Роботу НПС забезпечують 176 насосних агрегатів загальною потужністю електродвигунів 356,9 тис. кВт.