Ілюстрація REUTERS

ОПЕК переглянула прогноз динаміки попиту на нафту до 2020 року з незначного зростання на 0,1 мільйона барелів на добу на різке зниження - у квітневій доповіді картель передбачає історичне падіння попиту на рівні 6,8 мільйона барелів на добу.

Читайте такожРекордно мало: бюджет Росії отримуватиме від експорту нафти менш як $1 за барель

За оцінками ОПЕК, попит на нафту в другому кварталі впаде на 12 мільйонів барелів на добу, в третьому кварталі - на 6 мільйонів барелів на добу, а в четвертому кварталі становитиме 3,5 мільйона барелів на добу, пише Рейтер.

Відео дня

Основною причиною такого зниження стало глобальне поширення нового типу коронавірусу і його "безпрецедентний вплив" на світовий попит на нафту, зокрема, з боку транспортної галузі.

При цьому ризик подальшого зниження прогнозу залишається значним, особливо для оцінки попиту на нафту в другому кварталі, уточнює ОПЕК.

ОПЕК, яка ще в березні прогнозувала зростання пропозиції нафти з країн поза організацією у 2020 році, також змінила свою оцінку в бік скорочення. Як очікується, видобуток країн поза ОПЕК цього року впаде на 1,5 мільйона барелів на добу.

Єдиними країнами, які покажуть зростання видобутку за підсумками 2020 року, стануть Норвегія, Бразилія, Гаяна та Австралія, вважають аналітики ОПЕК.

ОПЕК не наводить оцінки зміни власного видобутку нафти у 2020 році, але відзначає, що в березні видобуток країн-учасниць картелю зроте на 821.000 барелів на добу до 28,61 мільйона барелів на добу.

При цьому ОПЕК прогнозує падіння видобутку нафти й газового конденсату в Росії у 2020 році на 1,30 мільйони барелів на добу в порівнянні з 2019 роком в середньому 10,14 мільйона барелів на добу.