Формула Роттердам+ була розкритикована експертами, а також урядом / фото УНІАН

Суд перегляне позов про визнання незаконною формулу "Роттердам плюс".

Суд повернув назад до розгляду заяву позивача про перегляд за нововиявленими обставинами рішення, яким відмовили у визнанні незаконною формули "Роттердам+", повідомляє "Слово і діло".

Читайте такожЗеленський внесе у Раду законопроект про скасування формули «Роттердам+» – Герус

Відео дня

Як зазначається, таке рішення ще 10 березня ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд.

Нагадаємо, у грудні 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у позові до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яким позивач просив визнати незаконною постанову НКРЕКП про затвердження формули "Роттердам+". Апеляційний адмінсуд і Вищий адмінсуд залишили рішення без змін.

У січні 2020 року позивач подав до ОАСК заяву про перегляд рішення про відмову за нововиявленими обставинами, але суд повернув заяву, оскільки, на його думку, заявник не є учасником справи. Позивач подав апеляцію на таке рішення і 10 березня суд її задовольнив. Також суд повернув заяву про перегляд рішення для продовження розгляду її суддею ОАСК.

Довідка УНІАН. Формула «Роттердам+» була затверджена постановою НКРЭКУ №289 від 3 березня 2016 року «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії».

Згідно їй, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). У НКРЭКУ заявляли, що така методика розрахунку повинна була усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбавити Україну від проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.

Ця формула була розкритикована експертами, а також урядом.