REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" планує вибрати весь раніше оплачений обсяг російського газу для потреб українських споживачів і надалі забезпечувати переважно транзит палива територією України для європейських споживачів.

Про це йдеться в заяві компанії, переданому УНІАН.

"НАК "Нафтогаз України" очікує сьогодні отримати весь обсяг російського газу, який був оплачений раніше. У відповідності з поточними угодами з "Газпромом", компанія планує надалі контрактувати російський газ по мірі необхідності, залежно від рівня споживання в Україні та з урахуванням пропозицій на європейському ринку. До цього часу "Нафтогаз" прийматиме російський газ тільки для транспортування до Європи", - йдеться в заяві.

Відео дня

При цьому, як підкреслили в "Нафтогазі", Україна продовжить транспортувати російський газ для європейських споживачів у повній відповідності з умовами контракту.

"Протягом останніх півтора років ми показали, що можемо забезпечувати безперебійний транзит російського газу незалежно від того, він поставляється для України чи ні, і в літній, і в зимовий сезон", - підкреслили в компанії.

При цьому в НАК нагадали, що минулого року в цей час Україна також не купувала російського газу, хоча мала у підземних сховищах менші запаси газу, ніж має зараз.

"У цей час минулого року ми не купували російський газ при менших запасах газу в наших ПСГ і менших можливості для імпорту газу з ЄС. Наскільки нам відомо, "Газпром", та його клієнти були задоволені якістю і надійністю наших послуг з транзиту", -процитувала прес-служба "Нафтогазу" голову правління НАК Андрія Коболєва.

Одночасно в компанії нагадали, що переговори про ціну російського газу для України в 1 кварталі 2016 року будуть проведені в грудні 2015 року. Інші умови поставки російського газу в Україну вже узгоджені між "Нафтогазом" і "Газпромом" до 31 березня 2016 року та в першому кварталі змінюватися не будуть.

Раніше голова правління "Газпрому" Олексій Міллер відзначав, що станом на 10 ранку 25 листопада "Нафтогаз України" вибрав передплачені обсяги російського газу і нової передоплати не надходило. Заявки на постачання газу від "Нафтогазу України" немає.

Читайте такожУкраїна до кінця року не купуватиме російський газ

Як повідомляв УНІАН, глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляв, що Україна зможе пройти поточний і наступні опалювальні сезони в разі, якщо Росія повністю припинить постачання газу в Україну. На поточний момент запаси газу в ПСГ становлять близько 16,5 мільярда кубометрів. В минулому році на цей же період Україна мала 14 мільярдів кубометрів.