Кличко не виключає, що з жовтня все населення може залишитися без централізованого опалення / фото УНІАН Володимир Гонтар

У травні 120 міст України, в яких проживають 5 млн осіб, можуть залишитися без гарячої води, оскільки теплокомуненерго не в змозі платити ринкову ціну за газ.

Про це у своєму відеозверненні заявив міський голова Києва Віталій Кличко.

Читайте такожКабмін ввів держрегулювання цін на пальне

Відео дня

Крім того, за його словами, з жовтня все населення може залишитися без централізованого опалення, оскільки з 20 травня припиняється зобов'язання НАК "Нафтогаз" постачати підприємствам теплопостачання природний газ за фіксованою ціною і без передоплати.

"Сьогодні склалася критична ситуація. З 20 травня припиняється зобов'язання НАК "Нафтогаз" постачати підприємствам теплопостачання природний газ за режимом "покладання спеціальних зобов'язань". Такий режим передбачав обов'язковість поставок газу за фіксованою ціною, без передоплати. А його скасування означає, що тепер підприємства будуть купувати газ у "Нафтогазу" або інших постачальників за ринковими умовами", - сказав він.

Кличко зазначив, що "Нафтогаз" вже виставив неприйнятні умови - ціна вище 9 грн за 1 кубічний метр, авансова оплата, подобове замовлення обсягів газу і надмірні штрафні санкції навіть за дрібне відхилення від умов НАК.

"Це призведе до стрімкого зростання тарифів для населення і неплатежів за комунальні послуги. А також - до непомірних витрат бюджетів територіальних громад на закупівлю природного газу для садочків, шкіл, лікарень", - підкреслив Кличко.

Київський мер заявив, що уряд відмовився виконати взяті на себе зобов'язання згідно з меморандумом, який був підписаний в лютому між Кабміном, "Нафтогазом", НКРЕКП і Асоціацією міст України.

Держрегулювання цін

C 20 травня, уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго, оскільки ціни диктуватиме конкурентний ринок блакитного палива.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що тепер всі теплокомуненерго, більшість з яких належать місцевій владі, будуть укладати контракти з газопостачальними компаніями самостійно. Крім того, прем'єр доручив членам Кабінету Міністрів розробити законопроект про погашення боргів, які утворилися у теплокомуненерго.