Російські компанії "ФСК ЄЕС" і "Інтер РАТ ЄЕС" не узгодили з Білоруссю умови транзиту електроенергії до Калінінградської області і країн Балтії на 2010 рік, через що "Беленерго" розглядає можливість припинення поставок. Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на інформацію однієї із структур "Беленерго", що здійснює управління об`єднаною енергосистемою Білорусі.

Як передає Лента.ру, в білоруській компанії вину за відсутність договору покладають на російські компанії. За даними "Беленерго", до 4 січня несанкціонований транзит становив 39,5 мільйона кіловат/годин. Для порівняння, місячне споживання енергії в усій Росії, за даними за листопад 2009 року, становило 86,5 мільярда кіловат/годин.

Російські енергетики поки що на звинувачення білорусів не відреагували. Чому сторонам не вдалося узгодити умови контракту, також поки що не зрозуміло.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, що на початку 2010 року у Росії і Білорусі виникли складнощі і з транзитом іншого товару - нафти. Сторони не змогли узгодити умови поставок, оскільки Мінськ вимагає пільгових мит на нафту, що поставляється на білоруські заводи.

3 січня агентство Reuters, з посиланням на анонімні джерела серед трейдерів, повідомляло, що поставки нафти з Росії до Білорусі припинені, проте 4 січня цю інформацію спростували в Мінську.

Російські урядовці ще в грудні заявляли, що поставки не будуть зупинені, навіть незважаючи на відсутність контракту.