Республіка Білорусь нарощує імпорт венесуельської нафти транзитом через Україну. Черговий танкер з венесуельською легкою нафтою Santa Barbara дедвейтом 80 тис. тон у понеділок, 28 червня, встав під розвантаження в порту Одеса для подальшого постачання нафти в Білорусь залізницею, передає Reuters.

Постачання нафти Santa Barbara в Білорусь продовжаться в липні: наступного місяця очікується прибуття ще трьох танкерів з венесуельською нафтою сукупним об`ємом близько 240 тис. тон. При цьому можливості порту Одеса з прийому нафти з моря для перевалки на залізницю обмежені.

Нагадаємо, це вже третій 80-тисячний танкер з венесуельською сировиною, що направляється на НПЗ Білорусі. Перший аналогічний вантаж прибув в Одесу у кінці квітня, другий - 23 червня.

Відео дня

Білорусь, яка не має виходу до моря, домовилася про постачання нафти з Венесуелою, куди тільки авіапереліт займає близько доби, після рішення Росії підвищити експортні мита на сировину.

у середині березня президент Венесуели Уго ЧАВЕС оголосив, що його країна поставлятиме в Білорусь 80 тис. барелів нафти на добу (близько 11 тис. тон), починаючи з травня.

На початку 2010 року спір Білорусі та Росії закінчився підписанням угоди, згідно з якою РФ пообіцяла поставити на білоруські НПЗ 6,3 млн. тон нафти без експортного мита, встановивши 100-процентний тариф на постачання ще 15 млн. тон.

Міжнародний валютний фонд оцінив потенційні втрати Білорусі від введення Росією експортних мит у 2 млрд. дол.