Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ підписав Закон України "Про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства".

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво глави держави.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Верховна Рада України ратифікувала Протокол про приєднання України до договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

Відео дня

Учасниками співтовариства є Європейське Співтовариство та Республіка Албанія, Республіка Болгарія, Боснія і Герцеговина, Республіка Македонія, Румунія, Республіка Сербія, Республіка Хорватія, Республіка Чорногорія, та сторони, що приєдналися.

Завдання Енергетичного Співтовариства полягає в організації зв’язків між сторонами і створенні правової та економічної бази стосовно енергопродуктів і матеріалів, для транспортування яких використовуються мережі для створення стабільної регуляторної та ринкової структури, здатної залучати інвестиції у газові мережі, генерувальні потужності, мережі передачі та розподілу таким чином, щоб усі сторони мали доступ до стабільного і постійного енергопостачання, що є істотним для економічного розвитку та соціальної стабільності.

Передбачено також створення єдиного регуляторного простору енергопродуктів і матеріалів, для транспортування яких використовуються мережі, що є необхідним для відповідності географічним розмірам товарних ринків, яких це стосується, тощо.

Єврокомісія виступатиме як координатор трьох видів діяльності.

Енергетичне Співтовариство дотримуватиметься нормативно-правової бази Європейського Співтовариства, що враховує як інституційну структуру цього договору, так і конкретні умови кожної з договірних сторін з урахуванням необхідності забезпечення високого рівня захисту інвестицій та їхнього найоптимальнішого залучення.

Будь-які дискримінаційні дії у рамках договору є забороненими.

Ніщо у договорі не впливає на права сторони визначати умови використання її енергетичних ресурсів та на її вибір між різними джерелами енергії й загальною структурою її енергозабезпечення.