«Енергоатом» не влаштовують умови кредиту «Сбербанку Росії»
НАЕК «Енергоатом» не влаштовують умови, запропоновані «Сбербанком Росії» на переговорах із залучення 1 млрд. дол. кредиту під реалізацію першочергових робіт за проектом добудови 3-го й 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам голова НАЕК Юрій НЕДАШКОВСЬКИЙ.

«Нас не влаштовують пропозиції російської сторони. Нагадаю, що в конкурсних пропозиціях «Атомстройекспорту» йшлося про залучення державного кредиту, тоді як сьогоднішні пропозиції «Сбербанку», по суті, є комерційним кредитом», - сказав голова компанії, відзначивши при цьому, що українську сторону, зокрема, не влаштовує досить висока процентна ставка за позикою.

Відео дня

Водночас голова «Енергоатома» повідомив, що переговори із залучення кредитних коштів тривають і стануть зокрема предметом обговорення на сьогоднішньому засіданні українсько-російської підкомісії з питань співпраці в атомній сфері в Москві.

Ю.НЕДАШКОВСЬКИЙ не зміг спрогнозувати дату підписання кредитної угоди, зазначивши при цьому, що згідно з графіками, узгодженими сторонами, питання залучення кредиту мало бути вирішено в травні ц.р.

Як повідомляв УНІАН, НАЕК «Енергоатом» розраховує залучити у «Сбербанку Росії» 1 млрд. дол. на проведення першочергових робіт, пов`язаних із добудовою 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС. Кредит планується залучити на 3 роки у вигляді поновлюваної кредитної лінії з умовою його погашення впродовж подальших 6 років. Кредит планується спрямувати на фінансування розробки технічних проектів двох реакторних установок енергоблоків, їх виготовлення, а також на закупівлю іншого обладнання з тривалим циклом виготовлення.

Довідка УНІАН. 9 червня 2010 року Кабінет міністрів України і уряд Російської Федерації підписали рамкову угоду про добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсягу, необхідному для проектування, будівництва і введення в експлуатацію блоків, зокрема для оплати послуг і товарів, які поставляються з РФ до України.

Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС в жовтні 2008 року стала російська компанія «Атомстройекспорт». У конкурсі, крім «Атомстройекспорту», брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO. Мінпаливенерго затвердило рішення міжвідомчої комісії про визнання переможцем конкурсу «Атомстройекспорту», який представив проект реакторної установки В-392Б, розроблений для Балаковської АЕС у Росії.