В Івано-Франківській області 13 травня урочисто відкрили сонячну електростанцію «Старі Богородчани-1».

Як передає кореспондент УНІАН, директор товариства з обмеженою відповідальністю «Сонячна електростанція «Богородчанська-1» Максим Козицький повідомив журналістам, що вартість цієї СЕС становить майже 38 млн грн. Окупність - через 6-7 років. Він зауважив, що засновниками ТзОВ є фізичні особи громадяни України.

Земельна ділянка під СЕС становить 5,99 га на околиці села Старі Богородчани, оформлена в оренду на 49 років. Потужність СЕС становить 2802 кВт, річне виробництво електричної енергії оцінюється в 2,957 тис. кВт годин, обсяг випуску електроенергії в ОЕС України складе 2893 тис кВт год. Основу сонячної електроенергії складають фотовольтажні модулі чеської фірми в кількості 12 тис. 320 шт.

Відео дня

На приєднання СЕС до електричних мереж з ПАТ «Прикарпаттяобленерго» оформлено договір про надання послуг.

На урочистостях зазначалося, що відкриття СЕС є частиною державної політики у сфері приватно-державного партнерства, а використання енергії сонця дасть можливість диверсифікувати виробництво електричної енергії та зменшити залежність країни від поставок вуглеводнів з Росії.

Священики християнських конфесій освятили СЕС. В урочистому відкритті взяли участь голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, представник інвесторів Микола Кміть, керівники району і сільської громади.