Чи сягне бензин 60 гривень за літр до кінця року: експерт налякав прогнозом

З липня ціни на пальне зросли на 8 гривень, до кінця року обіцяють ще на 5.

Через те, що світова ціна на нафту пробила 90 доларів за барель, ціни на бензин та дизель на наших АЗС до кінця року зростуть на 5 гривень, розповів засновник мережі АЗС "Прайм" Дмитро Льоушкін.

"Плюс 5 гривень до кінця року на літрі дизеля та бензину. Причому дві-три гривні у першій половині осені, а ще гривня-дві - ближче до зими", - повідомив він.

Таким чином, виходячи з поточних середніх цін по всім АЗС преміальний бензин А-95+ може зрости у вартості до 60 гривень за літр до кінця року (55 гривень на сьогодні). Звичайна "п'ятірка" може сягнути 58 гривень за літр, а дизпальне - 57-58 гривень.

Проте маркетинговими знижками, за словами експерта, все ще можна буде "зрізати" кілька гривень зростання. Тому стели деяких АЗС можуть показати збільшення цін на паливо менше, ніж на 5 гривень. 

З усім тим, експерт прогнозує, що пального на українському ринку буде вдосталь - дефіциту не очікується.

"Дефіциту не буде, профіцит буде... Пального навезли під максимальну жниву. Тепер його профіцит трохи стримає зростання цін, але точно не скасує його", - підсумував Дмитро Льоушкін.

Ситуація на АЗС

Як раніше повідомляв УНІАН, з 1 липня в Україні повернули податок на додану вартість (ПДВ) на пальне обсягом 20%, який з березня 2022 року сплачувався на рівні 7%. Крім того, почали діяти довоєнні ставки акцизів: на бензин - 213,5 євро/1000 літрів, на ДП - 139,5 євро/1000 літрів, на автогаз - 52 євро/1000 літрів.

Ціни на нафту 30 серпня продовжили зростання. Ф'ючерси на нафту марки Brent на жовтень піднялися на 29 центів, або 0,34%, до $85,78 за барель.

Вас також можуть зацікавити новини: