Заправити авто стало дорожче / фото УНІАН, Олександр Синиця

Пальне в Україні дорожчає уже відсьогодні, 1 липня 2023 року. За прогнозами експертів, вартість дизеля та бензину зросте в середньому на 6-10 гривень. Здорожчання відбувається через повернення довоєнних митних акцизів та ПДВ на пальне.

Як йдеться в сюжеті ТСН, за задумом влади, зростання податків має стати додатковим джерелом наповнення державного бюджету, який через війну є надзвичайно дефіцитним.

Проте і негативних наслідків вистачає - від подорожчання послуг та товарів до повернення паливного бізнесу в тінь. Але передусім від цього постраждають аграрії, які почали збір урожаю. 

Експерти ринку нафтопродуктів прораховують наслідки повернення довоєнних податків та митних зборів на пальне. Найбільше подорожчає бензин - на 10-11 грн, дизельне пальне додасть у ціні 6-7 грн, найменше підскочить автогаз - на 2-3 грн.

Найбільше не позаздриш власникам авто на бензині

Можновладці пояснюють цей крок потребою наповнення надзвичайно дефіцитного держбюджету. Експерти прогнозують збільшення кількості податкових ухилянтів.

"Нічого гарного це не дає, тому що збільшення податкового тиску, в тому числі призводить до інтенсифікації та є каталізатором різноманітних схем ухилення від сплати податків", - каже Леонід Косянчук, експерт ринку нафтопродуктів. 

Дороге пальне неодмінно позначиться на ціні продовольства, логістиці, пасажирських перевезеннях. 

Економіст Дмитро Горюнов у своїх прогнозах обережно оптимістичний, бо пальне в Україні цьогоріч подешевшало на 15%, а українська економіка в умовах війни вже бачила цінники за 50 грн/літр. Тому нинішня кампанія зі здорожчання пального додасть менше 1% до цьогорічної інфляції, прогнозує експерт.

Бак до повного з 1 липня коштуватиме в середньому на 500 грн дорожче, але різкого зменшення попиту на АЗС не прогнозують. Рух цінників на заправках буде повільним, кажуть експерти, щоб не шокувати українців.

Подорожчання бензину 

Як повідомлялося, з 1 липня мережі АЗС почнуть підвищувати ціни на бензин через повернення довоєнних податків на пальне. Нагадаємо, що навесні 2022 року скасували акцизи та знизили ПДВ на паливо. З 1 липня Верховна Рада повернула довоєнні податки, через які пальне подорожчає. Планується, що ПДВ підвищать з 7% до 20%. 

Вас також можуть зацікавити новини: