В Україні подешевшає газ / фото УНІАН

У травні оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ у рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становитме 2,3 тис. грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами), що на 21% менше, ніж у квітні 2020 року.

Читайте такожУ «Нафтогазі» пояснили, чому у споживачів газу може довго грітися вода, а полум'я горіти не блакитним кольором

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Відео дня

Зазначається, що, загалом, із початку року ціна за ПСО знизилась на 51%, порівняно з аналогічним періодом минулого року падіння вартості газу сягнуло 62%.

У компанії повідомили, що світова економічна криза викликала рекордне падіння цін на всі види енергоносіїв, у тому числі – на природний газ. За даними аналітиків НАК «Нафтогаз України», у травні ціна газу в Європі досягла історичного мінімуму за останні 10 років.

В Україні на ціну додатково тисне високий рівень заповнення підземних сховищ газу, де через ґрунтовну підготовку до попереднього опалювального сезону та теплу зиму накопичився фактично річний обсяг видобутку газу державою - 17,5 млрд куб. м.

За словами голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва, цінова ситуація на ринку сприяє намірам уряду лібералізувати ринок газу для населення з 1 липня цього року.

«У міжопалювальний сезон передумов для зростання цін значно менше, ніж в холодну пору року. Історично низькі ціни, великі запасу газу у європейських та українських сховищах та літній період – все це дозволить зробити плавний та безпечний перехід для українських споживачів до вільного ринку», - цитує Коболєва прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2019 року Кабінет міністрів надав можливість теплогенеруючим підприємствам знижувати діючі тарифи на тепло залежно від ринкових цін на газ.

У березні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ у рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становила 3,4 тис. грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами), що на 14% менше, ніж у лютому 2020 року.