Фото УНІАН

За підсумками цього року ДТЕК планує інвестувати близько 11 млрд грн в підготовку та проходження опалювального сезону. 

Про це на своїй Facebook-сторінці розповів генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв. 

За його словами, через атаки, пошкодження, руйнацію і окупацію енергетичних об’єктів ворогом, цьогоріч енергосистемі не буде доступна значна частина потужностей і резервів, які були своєрідною "подушкою безпеки" для минулої найскладнішої зими. 

Відео дня

"Це – черговий масштабний виклик для енергетиків, для держави, для кожного українця. Щоб пройти майбутню зиму, ми в ДТЕК Енерго готуємося завчасно – щонайменше останні пів року. І готуємося посилено – вдень та вночі", - повідомив Салєєв.  

Він зазначив, що у березні-липні цього року компанія виконала 9 планових ремонтів енергоблоків ТЕС. Ще 7 зараз у процесі, а всього до кінця року планується відремонтувати 27 енергоблоків. 

В ці ремонти ДТЕК Енерго вже інвестував майже 2 млрд гривень. За підсумками року інвестиції мають скласти 3,5 млрд гривень, що на 60% більше ніж минулого року. 

Також з початку року шахтарі компанії ввели в роботу 15 нових вугільних лав. Ще 12 лав заплановано ввести до кінця року. Інвестиції в український вуглевидобуток за підсумками року компанія планує збільшити вдвічі – до понад 7 млрд грн.  

"Загалом до кінця року у планові ремонти ТЕС і підготовку лав – по суті ключові аспекти підготовки до ОЗП – ми плануємо інвестувати близько 11 млрд гривень. Цього було б більше ніж достатньо в "нормальних" умовах підготовки. Але всі ми пам’ятаємо, що минулого року, особливо з жовтня, енергетика – була ціллю ворога №1", - зазначив Салєєв.  

Він відзначив, що ніхто не був готовий до таких атак і самостійно залучити необхідний додатковий ресурс в умовах війни і розпалу підготовки до зими жодна енергетична компанія не спроможна. 

"Тому важливу роль тут відіграє державна підтримка – урядова кредитна програма відновлення ТЕС і ТЕЦ по аналогії з "5-7-9". Кошти, передбачені цією програмою, не подарунок і не інвестиції зі сторони держави. Це кредити з чіткими і прозорими умовами, які нам треба буде повертати", - розповів Салєєв.  

Очільник ДТЕК Енерго наголосив, що ці кошти можуть спрямовуватися виключно на відновлення зруйнованих та пошкоджених від атак потужностей.

Як повідомлялося, у травні Уряд вирішив надати можливість пільгового кредитування відновлення ТЕС і ТЕЦ в рамках аналогу програми "5–7–9%". 

Про свої наміри долучитися до кредитування заявили у Харківській ТЕЦ-5, ПАТ "Центренерго" та ДТЕК.