Транзитні потужності української ГТС можна вільно забронювати на наступні 15 років / Ілюстрація REUTERS

Експлуатація української газотранспортної системи (ГТС) вимагає значних коштів - близько 1 млрд дол. на рік.

Про це повідомив глава компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон у Facebook.

Читайте такожЗеленський хоче залучити до управління українською ГТС партнерів з Європи та США

Відео дня

"Українська ГТС - це дуже складна, потужна та унікальна інфраструктура, яка вимагає значних коштів на щоденну експлуатацію. Приблизно 1 млрд доларів на рік", - написав Макогон.

Він додав, що без наявності довгострокового транзитного контракту на умовах "качай або плати" підтримка такої інфраструктури стає економічно недоцільною.

"Тому нагадуємо, що транзитні потужності української ГТС можна вільно забронювати на наступні 15 років на щорічному аукціоні, який відбудеться вже 5 липня. Запрошуємо до участі", - написав глава "Оператора ГТС".

Доходи від транзиту газу

  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.
  • Документом було передбачено, що російський "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб.м в перший рік і по 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.
  • У 2019 році транзит газу через Україну становив 89,6 млрд куб. м, у 2018 році - 86,8 млрд куб. м, а у 2017 році - 93,5 млрд куб. м.
  • У 2020 році доходи України від транзиту газу склали близько 2,1 млрд дол.
  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром".
  • Фінансують проект європейські компанії: французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований вже більш ніж на 90%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже наявним "Північним потоком-1".
  • 1 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив про те, що хоче залучити до управління української ГТС партнерів з Європи та США.