Експорт електроенергії дозволить підтримати фінансовий стан "Укренерго" / фото УНІАН

Надлишкову електроенергію можна експортувати до Європи та заробляти на цьому, замість того, щоб обмежувати її виробництво, вважає директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко. 

За його словами, зараз в окремі години доби існує профіцит електроенергії. Через це "Укренерго" вимушена обмежувати виробництво електрики, в першу чергу з відновлювальних джерел енергії. 

Омельченко підкреслив, що за ці обмеження виробництва "Укренерго" має виплачувати виробникам компенсацію. 

"Треба розглянути можливість експорту електричної енергії в окремі години для того, щоб по-перше, зелена генерація могла заробляти в цій ситуації, зменшувати боргову напругу. А з іншого боку, "Укренерго", так сказати не збільшувала своєї заборгованості", - сказав він. 

Омельченко додав, що на енергоринку існують дуже великі борги. Зокрема борги на балансуючому ринку складають 14 млрд грн, а заборгованість перед "зеленою" генерацією за 2022 рік склала 18 млрд грн. 

"Тому вирішення фінансової проблеми, я думаю, що це основне, одне з основних завдань. А для цього потрібно дещо змінювати підходи до роботи ринку електричної енергії", - підсумував він. 

Нагадаємо, колишній міністр енергетики Олексій Оржель вважає, що Україні вигідно експортувати електроенергію враховуючи поганий фінансовий стан енергоринку.