Фото "Енергоатом"

Для добудови третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС немає перешкод - як з технічної точки зору, так і з точки зору забезпечення безпеки експлуатації цих блоків відповідно до європейських вимог. Таку думку висловив генеральний директор і заступник голови правління чеської компанії Škoda JS a.s. Франтішек Крчек, коментуючи результати переговорів з керівництвом ДП НАЕК «Енергоатом», які проходили у Києві 16 вересня.

Франтішек Крчек повідомив, що участь Škoda JS як одного з лідерів європейського енергетичного машинобудування в добудові енергоблоків №3 і №4 ХАЕС була однією з головних тем переговорів з керівництвом Енергоатома. Гендиректор Škoda JS переконаний: добудова енергоблоків ХАЕС є найбільш економічно вигідним рішенням для України. «Наші фахівці у 2015 році вже відвідували Хмельницьку атомну електростанцію, і давали висновок щодо добудови, по готовності, по техніко-економічним обґрунтуванням. Деяке обладнання вже було поставлено, в тому числі внутрішнє, тобто, певні попередні роботи були виконані, однак потім вони були припинені. Зараз ми готові до них повернутися », - сказав Франтішек Крчек.

Він також зазначив, що ще у 2014 році між Енергоатомом і Škoda JS був підписаний меморандум, в якому співпрацю з будівництва в Україні атомних енергоблоків було названо одним з пріоритетів. «Škoda має успішний досвід виготовлення та постачання обладнання реакторного острова для енергоблоків типу ВВЕР, всю необхідну технічну документацію і висококваліфікованих фахівців», - підкреслив Франтішек Крчек.

Відео дня

На його думку, проект добудови Хмельницької АЕС має багато спільного з добудовою АЕС Моховце в Словаччині. (Будівництво енергоблоків №3 та №4 АЕС Моховце було зупинено у 1992 році а потім відновлено). Франтішек Крчек уточнив, що Škoda JS поставила ключові системи першого контуру і транспортно-технологічної частини для третього і четвертого енергоблоків АЕС Моховце. «Третій енергоблок Моховце буде введено в експлуатацію до кінця 2020 року», - додав він.

Франтішек Крчек переконаний, що будівництво нових атомних енергоблоків повністю відповідає цілям Євросоюзу з мінімізації викидів вуглекислого газу. «В останні роки рівень підтримки розвитку атомної енергетики в світі почав зростати, що пов'язано в першу чергу з необхідністю ефективної протидії глобальним кліматичним змінам. Внесок атомної енергетики як низьковуглецевої технології виробництва електроенергії в зменшення викидів вуглекислого газу очевидний. При цьому відмова від АЕС веде до зростання викидів, оскільки потужності відновлюваних джерел електроенергії недостатні і виведені з експлуатації атомні енергоблоки доведеться заміщати вугільними або газовими електростанціями, що буде означати повернення до зростання викидів. За останні 5-7 років необхідність мінімізації викидів СО2 стала поштовхом для відновлення будівництва нових атомних енергоблоків. Згідно соціальним опитуванням, в Чехії 60% населення підтримує збереження атомної енергетики в країні. Все це дозволяє чеським підприємствам, задіяним в ядерно-енергетичній галузі, з оптимізмом дивитися в майбутнє », - додав керівник Škoda JS.

Він висловив подяку за можливість зустрітися з вищим керівництвом НАЕК «Енергоатом» і обговорити співпрацю між компаніями та перспективні проекти. «Високий рівень поточного співробітництва Škoda JS і Енергоатома задовольняє обидві сторони. Компанії повністю виконують взаємні зобов'язання», - зазначив Франтішек Крчек.

У свою чергу начальник відділу продажів Східна Європа Škoda JS Ян Умпрехт високо оцінив потенціал українських підприємств в частині локалізації виробництва устаткування для добудови енергоблоків №3 і №4 ХАЕС. «У нас вже є позитивний досвід, коли ми залучаємо до проекту місцеві фірми і місцевих фахівців. За багатьох причин це найкращий підхід - максимально залучати до проекту місцеві сили: і робочих, і фахівців, і постачальників», - переконаний Ян Умпрехт. Він не виключив, що в майбутньому Škoda JS могла б залучити українські компанії до спільної роботи за проектом будівництва енергоблоку №5 на чеській АЕС Дуковани.

Представник Škoda JS повідомив, що за останній час чеська компанія поставила значні обсяги високотехнологічного обладнання для українських АЕС, серед якого: транспортер для перевезення контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом для Запорізької АЕС, обладнання для перевантажувальних машин на енергоблоки №3, №4 та №5 ЗАЕС. «Зараз йде монтаж раніше поставленого обладнання систем примусового скидання тиску із системи герметичного огородження енергоблоків, ведеться робота з постачання полярних кранів для енергоблоків №1 та №2 Южно-Української АЕС» - уточнив начальник відділу продажів Східна Європа Škoda JS.

Що стосується планів з поглиблення співпраці, то за словами Яна Умпрехта, Škoda JS зацікавлена ​​в подальшому розширенні поставок на українські АЕС устаткування для поводження з ядерним паливом: «Ми пропонуємо перевантажувальні контейнери і в цілому контейнерну програму різних форматів. Зараз поставляються стелажі для ущільненого зберігання відпрацьованого палива на Рівненській АЕС. Минулого тижня відбувся монтаж стелажа на блоці №1 РАЕС, а наступного тижня монтаж починається на блоці №2».

Ще одним перспективним напрямом Ян Умпрехт вважає поставку на українські АЕС модернізованих Škoda JS крокових електромагнітних приводів ШЕМ-М, на які компанія надає гарантію на 25 років.

Нагадаємо, в жовтні 2014 року Škoda JS a.s. і НАЕК «Енергоатом» підписали меморандум про співпрацю. Згідно з документом області співпраці можуть включати наступні напрями: спорудження, експлуатація і технічне обслуговування енергоблоків АЕС; науково-технічне співробітництво; підвищення безпеки, реконструкція і модернізація АЕС; продовження терміну служби енергоблоків АЕС; поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами; підготовка персоналу для АЕС та інші узгоджені сторонами напрями співпраці.