Буславець хоче заборонити спалювати газ на ТЕС заради вугільних шахт

За її словами, попри дешевизну газу, заборона використовувати його на ТЕС необхідна, щоб у вугільних шахт залишався ринок збуту.

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища через прем'єра попросив Раду національної безпеки та оборони України (РНБО) ввести тимчасову заборону на використання вугільними тепловими електростанціями (ТЕС) природного газу і мазуту в якості основного виду палива.

Читайте такожЗапуск небезпечних теплових енергоблоків під приводом кризи є неприпустимим - голова екокомітету Заради

Про це повідомляє Minprom.ua з посиланням на заяву тимчасового міністра енергетики Ольга Буславець.

За її словами, попри більший економічний ефект від спалювання природного газу, який сильно подешевшав, така заборона необхідна, щоб у державних та приватних вугільних компаній не зникав ринок збуту, шахтарі виходили на роботу й отримували заробітну плату.

"В умовах, коли ми живемо в профіциті власних енергоресурсів, неприпустимо використовувати енергоресурси, які не передбачені як проектні для використання", - зазначила тимчасовий міністр.

Читайте такожДубінський розповів, як в Кабміні допомагають Ахметову заробляти надприбутки на електроенергії

Буславець вважає, що така заборона має бути введений до кінця поточного року, а про його зняття можна буде говорити у разі покращення роботи економіки та зі збільшенням споживання країною електроенергії.

Як повідомляв УНІАН, раніше тимчасовий міністр скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки й знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє найдешевшу електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільної та сонячної, зберегти свої доходи.

Найцікавіше, що інші виробники – це вугільні теплоелектростанції, дві третини яких входять у приватний енергохолдинг ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. А також відновлювана енергетика, де найбільша частка ринку - понад 20 відсотків - належить тому ж холдингу ДТЕК.

Збігів і випадковостей тут бути не може. Буславець була призначена на посаду заступника міністра Мінекоенерго з покладанням обов'язків голови відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго".

Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу була прийнята відома формула "Роттердам+". Як відомо, доходи від цієї скандальної формули теж отримав ДТЕК.