Ілюстрація REUTERS

В Україні поступово скорочується виробництво атомної електроенергії на догоду заробіткам олігарха Ріната Ахметова, заявив народний депутат Олександр Дубинський. Країну переводять з більш дешевого джерела струму на більш дороге — на теплову енергію. Тому комунальні тарифи в платіжках можуть підрости, людей змусять платити більше, заявив він.

«Вчора стало відомо, що «автоматика відключила» 1 гігават потужності Рівненської атомної електростанції. Причому, так вийшло, що за останній час відключено десь 4 гВт потужностей атомних електростанцій в Україні. З 11,5 гігават потужність атомки впала до 7,5. З енергоринку прибрали значну частину дешевої атомної електроенергії, яка коштує у виробництві 50 копійок, а продає на ринку за гривню з невеликим за кіловат. Коли 4 гігавата пішло (це ж баланс, його треба чимось замінити), то замість атомних блоків почали включати теплові. Ті самі ТЕС Ріната Ахметова, що працюють на вугіллі. Енергія яких набагато дорожча, ніж атомна», — цитує Дубінського сайт dubinsky.pro.

На думку народного депутата, абсолютно очевидно, що для цього нещодавно і призначили т.в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольгу Буславець.

Відео дня

«Це розплата за кулуарне, підкилимне, тіньове, зашкварне призначення виконуючого обов'язки міністра енергетики Ольги Буславець, яку в Міненерго називають Оля-бджілка — за кольорами компанії ДТЕК. Нагадаю, що призначили її в обхід рішенню фракції. Фракція не дала за неї голосів. Шмигаль — теж колишній працівник Ріната Ахметова на Бурштинській ТЕС — призначив її на закритому засіданні Кабміну. Вночі, тихцем», — зауважив Дубінський.

Відзначається, що він прогнозував зменшення виробництва на атомних енергоблоках відразу після цього призначення. Як йдеться у матеріалі, «занадто очевидний» був конфлікт інтересів, на який «ніхто не хотів звертати уваги».

«Спочатку хотіли погасити атомні блоки, щоб включити блоки Ахметова, щоб заробити побільше. Він своє вугілля видобуває, сам переробляє його в електроенергію і сам продає. Замкнутий цикл з величезною прибутком», — зазначив Дубінський.