Ілюстрація REUTERS

Запускати в роботу небезпечні для здоров'я людей енергоблоки Придніпровської ТЕС без електрофільтрів під приводом кризи в енергетиці неприпустимо.

Читайте також"Суддю купили, немає нічого спільного з чесною конкуренцією": Герус пояснивши суть перерозподілу ринку енергетики на користь ТЕС

Про це заявив народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, коментуючи запуск компанією ДТЕК двох енергоблоків Придніпровської ТЕС, які не оснащені необхідними електрофільтрами, що становить ризик для життя людей.

Відео дня

"Ситуація, в якій паливна енергетика з підвищеним споживанням вугілля переважає над атомною енергетикою й забруднює навколишнє середовище, тим більше якщо відсутні фільтри й в результаті цієї діяльності виробляється підвищена кількість викидів до навколишнього середовища, це, звичайно, неприпустимо. Вважаю, що посилатися на енергокризу та зміну енергобалансу в цьому випадку неприпустимо", - сказав Бондаренко.

Своєю чергою народний депутат, заступник голови комітету з питань екологічної політики та природокористування Олександр Мариковський зазначив, що запуск цих енергоблоків стався, попри запевнення в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольги Буславець, що забруднюють навколишнє середовище енергоблоки працювати не будуть.

"Дійсно, комітет робив звернення до в. о. міністра енергетики Ольгу Буславець, дійсно, Ольга Буславець відповідала, що вона почула й вжила всіх заходів, щоб знизити цю брудну генерацію, але ми бачимо, що дві доби тому знову почалося", - сказав Мариковський.

За його словами, теплова генерація без установки електрофільтрів небезпечна для здоров'я населення та для навколишнього середовища, оскільки пил потрапляє в дихальні шляхи людей, які проживають поблизу.

Депутат зазначив, що комітет готує законопроект про заборону роботи енергоблоків без спеціальних фільтрів. Цей законопроект вже найближчим часом має бути винесений на розгляд парламенту.

"Ми підключимо велику групу депутатів і направимо депутатський запит на прем'єр-міністра та в. о. міністра енергетики Ольгу Буславець. Друге, ми розглянемо на комітеті невиконання або ігнорування рекомендацій комітету й запросимо на комітет Буславець для звіту. Також вважаю необхідним, щоб ми найближчим часом внесли у Верховну Раду законопроект про заборону генерації без установки електрофільтрів. Такий законопроект вже готується", - сказав Мариковський.

За його словами, ситуація, що склалася в енергетиці країни, вигідна тільки приватному енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова.

"В уряду якась своя політика щодо генерації. Атомна генерація скорочується, одночасно вугільна генерація збільшується, і коли вона збільшується, залучають ті блоки, які не працюють за нормальних умов. Мабуть, комусь потрібно спалити більше вугілля, оскільки через аномально теплу зиму багато вугілля залишилося на складах", - зазначив депутат.

Як повідомляв УНІАН, раніше екоактивісти неодноразово заявляли, що робота Придніпровської ТЕС, яка входить до найбільшого приватного українського енергетичного холдингу ДТЕК, який контролюється бізнесменом Рінатом Ахметовим, становить екологічну загрозу місту-мільйоннику Дніпру через відсутність модернізації енергоблоків станції, передбаченої приватизаційними зобов'язаннями.

Довідка УНІАН. Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Міністерством енергетики та захисту довкілля, передбачає виведення вимушений простій трьох атомних енергоблоків "Енергоатому" й роботу на зниженій потужності ще 5 енергоблоків.

Енергобаланс був переглянутий у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії. Понад 20% ринку ВДЕ належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. Водночас на теплових електростанціях, більшість з яких також входить в енергохолдинг ДТЕК, передбачається несуттєве зниження частки генерації.

При цьому теплова енергія дорожча за атомну, що позначається на тарифах на електроенергію.

Державним бюро розслідувань та розпочато досудове розслідування за фактом можливих неправомірних дій посадових осіб Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища щодо обмеження виробництва електроенергії атомними електростанціями України.