"Некоректна робота ринку": в "Укренерго" пояснили збитковість компанії

Фінансовий результат "Укренерго" становить 18 мільярдів гривень чистого збитку проти 1,8 мільярда гривень прибутку за аналогічний період роком раніше.

Через некоректної роботи ринку електроенергії фінансовий результат оператора Об'єднаної енергосистеми країни - держкомпанії "Укренерго" в січні-червні 2020 року становив 18 мільярдів гривень чистого збитку проти 1,8 мільярда гривень чистого прибутку за аналогічний період роком раніше.

Читайте також "Енергоатом" продаватіме половину електроенергії для населення за 1 копійці за кіловат - Кабмін

Про це повідомила прес-служба компанії.

Причина збитків "Укренерго"

Повідомляється, що "Укренерго" зобов'язана компенсувати дефіцит держкомпанії "Гарантований покупець", яка оплачує "зелений" тариф виробникам з поновлюваних джерел енергії. При цьому фактичний тарифний дохід на оплату цих зобов'язань в січні-червні цього року становить 4,6 мільярда гривень. Однак фактичні витрати на виконання зобов'язань в цей період становили 21,43 мільярда гривень. Таким чином, близько 93% в структурі збитку компанії за перше півріччя 2020 року припадає саме на виконання спецзобов'язань.

Ще 1,56 мільярда гривень збитків за звітний період пов'язані з особливістю роботи балансуючого ринку. Ця сума буде компенсована в результаті механізму врегулювання, передбаченого законодавством.

Також на фінансовий показник I півріччя 2020 року вплинув ефект ринкової переоцінки основних фондів компанії, в результаті якої вартість активів значно збільшилася. У зв'язку з цим змінилася сума амортизаційних відрахувань: якщо в тарифі "Укренерго" було закладено 362 мільйони гривень, то фактичний показник становив 1,6 мільярда гривень.

"Порівнюючи фінансовий результат компанії з аналогічним періодом 2019 року, який завершився з прибутком 1,77 мільярда гривень, варто зазначити, що за відсутності перерахованих вище факторів дохід від основної діяльності "Укренерго" в січні-червні цього року становив би 1,9 мільярда гривень прибутку. зокрема, дохід від основної діяльності за I півріччя 2020 року становив 7,84 мільярда гривень при витратах 5,91 мільярда гривень", - сказано в повідомленні.

Що цьому передувало

  • "Укренерго" в січні-червні 2020 року одержала 18,031 мільярда гривень чистого збитку проти 1,77 мільярда гривень чистого прибутку за аналогічний період роком раніше.
  • Чистий дохід "Укренерго" від реалізації продукції за звітний період виріс в 7 разів - до 25,29 мільярда гривень, а валовий збиток компанії склав 16,76 мільярда гривень проти 2,09 мільярда гривень доходу в січні-червні 2019 року.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. "Укренерго" є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів України.