За словами Меркель, рішення щодо "Північного потоку-2" буде європейським / Ілюстрація REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель на сьогодні ще прийняла остаточне рішення щодо перспектив проекту "Північний потік-2".

Про це повідомляє Boerse Online.

Читайте такожМеркель не виключає, что отруєння Навального обернеться для Россії санкціями по «Північному потоку-2»

Відео дня

Меркель заявила, що рішення буде "не німецьким, а європейським".

За словами канцлера, потрібна європейська реакція на справу Навального. Меркель зазначила, що це не був напад на Німеччину, але Німеччина також має заявити про себе як про державу-члена ЄС.

"Однак слід також уважно прислухатися до того, що говорять партнери з ЄС, необхідна тісна координація. Наступний крок - за Росією. Тоді ЄС має прийняти спільне рішення", - цитує видання Меркель.

Хронологія подій

  • 20 серпня Навальний повертався в Москву з Томська, під час польоту йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки Charite.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» в крові, сечі та на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.
  • 6 вересня міністр закордонних справ Німеччини Гайко Мас в інтерв'ю в газеті Bild am Sonntag вказав, що "сподівається на те, що Росія не змусить ФРН змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2" через отруєння Навального.
  • Разом з тим глава німецької дипломатії визнав, що відмова від завершення будівництва газопроводу завдасть шкоди інтересам ряду фірм з Німеччини та інших європейських країн.
  • Того ж дня міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що готова обговорювати питання введення санкцій проти Росії, в тому числі щодо недобудованого газопроводу "Північний потік-2".
  • Разом з тим, як заявив 7 вересня представник канцлера Німеччини, Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння Навального може позначитися на майбутньому газопроводу «Північний потік-2».
  • 8 вересня 2020 року в Кремлі заявили, що не бачать підстав для переговорів з Німеччиною по «Північному потоку-2».
  • Того ж дня, 8 вересня 2020 року, Польща закликала Німеччину зупинити будівництво "Північного потоку - 2".