"Нафтогаз" підвищив ціну на газ для теплокомуненерго / REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" в грудні встановила оптову ціну на газ для виробників теплової енергії на рівні 6,013 гривні за кубометр, що на 13,5% вище, ніж вартість газу для теплокомуненерго в листопаді.

Читайте такожВ Україні з 1 січня подорожчає транспортування газуПро це йдеться в повідомленні на сайті компанії.

"У грудні 2020 року оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії, яким НАК "Нафтогаз України" поставляє газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становить 6103,1 гривні за 1 тисячу кубометрів (без урахування ПДВ і витрат на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами)", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Повідомляється, що ціна газу для виробників тепла розраховується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року, з урахуванням змін котирувань (цін) на європейських газових хабах.

Зазначається, що середня ціна газу по ПСО у 2020 році становила 3813,10 гривні за 1 тисячу кубометр, що на 28% нижче, ніж середня ціна газу по ПСО у 2019 році.

У прес-службі нагадали, що подивитися ціни на газ в Україні як для тепловиків, так і для населення за кілька років можна за допомогою дашбордів на сайті Нафтогазу.

Що цьому передувало

  • У листопаді "Нафтогаз" встановив оптову ціну на газ для виробників теплової енергії на рівні 5,375 гривні за кубометр, що практично відповідало вартості газу для теплокомуненерго в жовтні.
  • З 1 серпня в Україні відкрився ринок природного газу для побутових споживачів, які отримали можливість самостійно обирати собі постачальника газу.
  • Також завершився термін дії публічних спеціальних зобов'язань (ПСО) держкомпанії НАК "Нафтогаз України" для населення, але теплокомуненерго продовжать отримувати газ за регульованою "Нафтогазом" ціною до травня 2021 року.