Нові тарифи на електрику: журналісти дізнавалися, чи справді українці платитимуть менше (відео)

11 серпня Кабмін знизив тариф на електроенергію, для тих, хто споживає її економно.

Домогосподарства, які щомісячно споживають менше 250 кіловатів електроенергії, зможуть зекономити на комуналці після нещодавнього рішення Кабміну. Ті, хто у вказаний ліміт не вкладуться, платитимуть за старим тарифом.

Скільки і як зможуть заощадити українці - йдеться в сюжеті ТСН.

Журналісти побували в гостях у киянки пані Ганни, яка мешкає в спальному районі Києва разом з донькою. В середньому щомісяця за електрику платять 300 гривень. За новим тарифом родина зможе економити до 50 гривень на місяць. Статистика свідчить про те, що таких споживачів в Україні близько 80%. Вже з жовтня вони зможуть платити за електрику менше.

Не всі експерти поділяють оптимізм чиновників, які обіцяють менші цифри в платіжках за електроенергію. Деякі вважають, що Кабмін зробив прорив у системі тарифоутворення.

Читайте такожЦіна електроенергії в Україні до кінця тижня зросла: чого чекати споживачам

"Насправді змінено модель неєвропейську на фактично європейську. Це певне регулювання, безумовно. Але це не таке регулювання, яке є безглуздим і безпощадним", - каже Олександр Харченко, експерт ринку енергетики.

Інші нові тарифи називають необґрунтованими й кажуть, що електрика продається нижче собівартості. В майбутньому це може призвести до проблем у виробників. 

"Немає техніко-економічного обґрунтування, у цього рішення немає аналізу регуляторного впливу, немає таблиці узгодження, немає будь-яких документів, якими це рішення має супроводжуватися", - коментує експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев. 

У профільному комітеті парламенту заспокоюють: усі пораховано, зниження тарифів економічно обґрунтоване, катастрофи не буде. В обласних адміністраціях кажуть про відсутність суттєвих скарг від енергетиків.

"Я думаю, нам буде трошки легше", - резюмує киянка пані Ганна.

11 серпня 2021 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль озвучив нові тарифи на електроенергію.

Того ж дня Кабінет міністрів на засіданні 11 серпня прийняв постанову, згідно з якою тариф на електроенергію для населення знижується до 1,44 грн за кіловат-годину, якщо домогосподарства споживають менше ніж 250 кВт-год на місяць.