Ілюстрація REUTERS

Росія не зможе завершити будівництво газопроводу «Північний потік-2» до осені, оскільки влада Данії заборонила будь-які будівельні роботи у своїх водах через нерест тріски.

Про це повідомляє DW.

Читайте такожДанія дозволила добудувати "Північний потік-2", але тільки новими суднами

Відео дня

Російські трубоукладачі вже два місяці не можуть відновити будівництво трубопроводу у водах Данії.

Причина заборони

Очікується, що продовжити будівництво «Північного потоку-2» росіяни зможуть лише після закінчення періоду нересту тріски, а це, орієнтовно, відбудеться у вересні.

Через датські води мають бути прокладені останні 120 км газопроводу.

Хронологія подій

  • 6 липня 2020 року Данія вирішила добудувати "Північний потік-2", але тільки новими судами. Будівництво газопроводу буде вестися за межами зони, де не можна використовувати суду з якірним позиціонуванням з-за покояться на дні запасів хімічної зброї.
  • 22 липня 2020 року американський держсекретар Майк Помпео прибув в Данію для обговорення ситуації з "Північним потоком-2".
  • Саме через води Данії повинен пройти останній незакінчений шматок труби, яка буде доставляти газ з Росії прямо в Німеччину по дну Балтійського моря.
  • Проект коштує 11 мільярдів доларів і готовий на 90%. США переконані: Москва хоче позбавити Київ мільярдів доларів за транзит і монополізувати поставки енергоносіїв в Європу. Тому Вашингтон вже наклав санкції на європейські кораблі-трубоукладачі.