Законопроект був прийнятий без обговорення в парламенті/ фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому закон про спрощення процедури приєднання до газорозподільних мереж і мереж оператора газотранспортної системи.

Як передає кореспондент УНІАН, за законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи" (№4578-1) проголосував 261 депутат при необхідному мінімумі 226 голосів.

Читайте такожУкраїна збільшила запаси газу в сховищах

Відео дня

Законопроект був прийнятий без обговорення в парламенті.

Приєднання до ГТС

20 травня законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи" (№4578-1) був схвалений у першому читанні.

У законі пропонується скасувати поділ на стандартне і нестандартне приєднання. А також спростити питання доступу до мережі: звузити перелік причин, за якими можна відмовити в приєднанні до мережі, до однієї-двох.

Згідно з текстом законопроекту, узгодження проекту зовнішнього газопостачання здійснюється оператором газотранспортної системи в термін, що не перевищує 15 календарних днів. В цей же термін надається (за наявності) вичерпний перелік зауважень.

Порушення зазначеного строку або неотримання замовником протягом зазначеного строку зауважень є необґрунтованою відмовою у приєднанні до газотранспортної або газорозподільної системи.

Методологія визначення плати за приєднання до газотранспортних і газорозподільних систем повинна виходити із замовленої потужності та відстані по прямій лінії від місця забезпечення потужності до місця приєднання.

Крім того, буде запущений онлайн-кабінет, в якому споживач зможе відстежувати процес виконання приєднання до мереж.

Також буде створена база даних споживання природного газу, яку вестиме "Оператор ГТС".