Підраховано збитки енергетики від ударів РФ / фото УНІАН, Олександр Гіманов

Російські терористичні війська завдали збитків українській енергосистемі на 6,8 млрд доларів, пише видання LIGA з посиланням на дані Київської школи економіки.

"Станом на листопад, згідно з підрахунками проєкту "Росія заплатить", країна-агресор пошкодила всі об’єкти української енергосистеми на $6,8 млрд", — пише видання.

Левова частка припадає на інфраструктуру регіональних операторів – обленерго.

Відео дня

Масштаби руйнувань виявилися значно більшими, ніж бюджети деяких обленерго. 

"Без підтримки держави та закордонних колег ми просто не зможемо відновлювати пошкоджені електромережі", – розповів керівник Миколаївобленерго.

З іншого боку, допомоги все одно не достатньо. Міжнародна підтримка, попри те, що з часом її стає більше, покриває всього 30-50% потреб державних обленерго, стверджує видання.

За інформацією LIGA, наразі лише компанія ДТЕК Ріната Ахметова активно закуповує обладнання на внутрішньому ринку для скорішого відновлення електромереж.

"Проблеми з фінансами в обленерго підтверджує й Лев Воінков, комерційний директор і співвласник компанії Сталев-Енерго. Це – дистриб'ютор заводу-виробника трансформаторів для обленерго з Дніпра. Зі слів Воінкова, сьогодні у них замовляє енергетичне обладнання для обленерго лише ДТЕК", - пише LIGA.

Нагадаємо, з жовтня росія масово атакує об’єкти енергетичної інфраструктури. Було зруйновано електростанції і вузлові підстанції.